9.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021

„Coșul de cumpărături” s-a scumpit la nivel global. Avertismentul Organizației pentru Agricultură și Alimentație

Prețul cerealelor a crescut semnificativ

Prețurile la alimente au crescut considerabil în ultima perioadă, iar coșul de cumpărături a suferit modificări la nivel global. Prin urmare, indicele pentru un coș de cumpărături dintr-un supermarket,  format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr a crescut în luna august de la  123,5 puncte la 127,4 puncte. În ritm anual, preţurile au urcat cu 32,9% în august, transmite Reuters.

Potrivit informașiile date de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), prețul cerealelor s-au majorat cu 3,4% în august, comparativ cu luna precedentă. Producția scăzută a unor state exportatoare a dus la o scădere de la grâu cu 8,8%. În același timp,  preţul orzului a urcat cu 9%. 

Uleiurile vegetale au suferit o creștere de preț de 6,7% în august. Totodată, prețul zahărului a urcat cu 9,6%, pe fondul incertitudinilor privind producţia din Brazilia.

Seceta persistentă și schimbările climatice au înrăutățit estimările FAO pentru producția cerealelor din acest an. Față de prognoza precedentă, cantitatea a scăzut de la  2,817 miliarde tone de cereale la 2,788 miliarde tone.

Producția de grâu este în scădere cu  15,2 milioane tone faţă de estimarea din iulie, la 769,5 milioane tone. Totuși,  Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) au publicat o prognoză care arată o corecţie în primii ani ai perioadei 2021-2030.

Ultima oră
Pe aceeași temă