Banca Angliei a majorat din nou ratele dobânzilor joi, spunând că trebuie să acționeze pentru a evita inflația care ar putea atinge un vârf peste 7%.
Într-o decizie surprinzătoare împărțită, patru dintre cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară au vrut să majoreze ratele la 0,75%. Asta ar fi însemnat cea mai mare creștere a costurilor îndatorării de când BoE a devenit independentă operațional acum 25 de ani.
Banca Angliei a decis să majoreze ratele
Majoritatea, inclusiv guvernatorul Andrew Bailey, a votat pentru o creștere de 0,25 puncte procentuale. Lira sterlină a sărit pentru scurt timp peste 1,36 dolari, cel mai ridicat nivel din 20 ianuarie, și a atins un maxim de doi ani față de euro.
Comercianții și-au mărit pariurile pe viitoarele creșteri ale costurilor îndatorării. Piețele așteaptă acum ca BoE să ridice ratele dobânzilor la cel puțin 1% până în mai și 1,5% până în noiembrie.
Cele patru voturi pentru o creștere a ratei de jumătate de punct au fost „o întorsătură neplăcută pe care piețele nu se așteptau”, a spus Anna Stupnytska, economist la Fidelity International. Creșterea ratelor dobânzilor oficiale, alături de cea mai mare rată a inflației din ultimii 30 de ani, ar strânge veniturile disponibile ale gospodăriilor cu 2% în acest an, cu încă 0,5% lovite în 2023.
Acest lucru ar reduce cheltuielile și ar reduce rata de creștere a Regatului Unit la o creștere de aproximativ 1% pe an. Cu toate acestea, durerea pentru gospodării ar contribui la scăderea inflației către ținta de 2% a băncii în termen de doi ani, a spus MPC.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!