3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalAnaliză: ,,Nu aduce anul, ce aduce ceasul!". Erau falimentele SVB şi Signature,...

Analiză: ,,Nu aduce anul, ce aduce ceasul!”. Erau falimentele SVB şi Signature, greu de prezis?

Putem vorbi de un tsunami pe piața bancară, pornit direct din Statele Unite, mai exact din California. Cu rapoarte bancare curate, Sillicon Valley Bank (SVB) s-a prăbușit și parcă nu era de ajuns la câteva zile și Signature Bank a urmat-o.

A venit și reacția mult așteptată din partea companiei de audit KMPG, care se ocupă de aceste bănci de mai bine de 20 de ani.

Şeful KPMG din SUA spune că susţine auditul făcut de companie băncilor Silicon Valley Bank şi Signature Bank, care s-au prăbuşit în câteva zile de la publicarea rapoartelor anuale certificate de firma de contabilitate Big Four.

„Pentru că luăm în considerare tot ceea ce ştim astăzi, continuăm să susţinem rapoartele pe care le-am emis şi credem că am respectat toate standardele profesionale”, a declarat Knopp, CEO al KPMG în SUA.

Knopp a spus că activitatea sa de audit a luat în considerare toate faptele disponibile la momentul emiterii rapoartelor şi că „evenimentele determinate de piaţă” din zilele următoare au dus la falimentul băncilor.

Și acum vine partea interesantă și răspunsul la întrebarea mult așteptată dacă, o companie de tipul KPMG a ignorat orice semnal.

În general, înainte de publicarea unui raport anual, auditorii trebuie să evalueze dacă există îndoieli substanţiale cu privire la capacitatea unei companii de a supravieţui în următorul an. În raportul de audit ar trebui inclus un avertisment cu privire la continuarea funcţionării, dacă au existat semnale în acest sens. Anul acesta nu a existat niciun astfel de avertisment.

KPMG a semnat opinia de audit privind SVB la 24 februarie, cu exact două săptămâni înainte ca banca să fie confiscată de autoritățile de reglementare în urma unei crize bancare. Opinia de audit privind Signature este datată 1 martie, cu 11 zile înainte de a fi confiscată.

Analiză BBC: De ce au dat faliment Silicon Valley Bank și Signature Bank?

Silicon Valley Bank – care era specializată în acordarea de împrumuturi companiilor din domeniul tehnologiei – a fost închisă de autoritățile de reglementare din SUA, care i-au confiscat activele. Este cel mai mare faliment al unei bănci americane din ultimii 15 ani, de la criza financiară din 2008.

Banca încercase să strângă bani pentru a acoperi o pierdere rezultată din vânzarea de active afectate de creșterea ratelor dobânzilor. Când au aflat de aceste probleme, clienții s-au grăbit să își retragă fondurile, ceea ce a dus la apariția unei crize de numerar.

Duminică, autoritățile au preluat și Signature Bank din New York, care avea mulți clienți implicați în criptomonede și care a fost considerată instituția cea mai vulnerabilă la un atac bancar similar.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă