27.1 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăZborurile anulate sau amânate, în creștere cu 55% în iunie

Zborurile anulate sau amânate, în creștere cu 55% în iunie

O analiză a agenției românești de turism Vola.ro, românii care au intenționat să călătorească în luna iunie cu avionul s-au confruntat cu 55% mai multe zboruri anulate decât în luna anterioară. Totodată, din totalul de modificări ale orarului de zbor, 59% au fost întârzieri mai mici de cinci ore și aproximativ 14% întârzieri de peste cinci ore.

Sute de mii de români au fost afectați doar în ultimele două luni și jumătate, iar surprizele neplăcute nu par a se termina prea curând.

Pe 15 iulie pasagerii cu zboruri de Italia au fost nevoiți să găsească alte soluții întrucât zborurile lor au fost anulate din cauza grevei de pe aeroporturile italiene. Aproape 1.000 de zboruri au fost în total anulate, fiind afectați aproximativ 25.000 de pasageri. În același weekend au fost în grevă și piloții belgieni care operează zboruri pentru Ryanair, iar la numărul zborurilor anulate s-au mai adăugat 120 și altor mii de pasageri le-au fost stricate planurile.

Cine a anulat sau amânat zboruri

Wizz Air se află în capul listei pentru zborurile din și înspre România, cu un total de peste 40% de zboruri anulate / întârziate, conform Vola.ro. Pe locul doi se află compania Hisky, cu un procent de peste 10%, urmată la mică distanță de Ryanair. Lufthansa, Air Connect, Tarom, Aeroitalia și Austrian Airlines se află și ele pe lista companiilor care au anunțat modificări considerabile ale orarului de zbor în prima luna de vară.

Printre aeroporturile externe care au întâmpinat cele mai multe probleme se numără Londra, Dublin, Paris, Eindhoven, Bruxelles sau Roma. Acestea sunt destinații în care călătorește diaspora sau destinații de city-break și nu neapărat destinațiile tipice de vacanță ale românilor.

Studiul realizat de Vola.ro relevă faptul că zborurile cele mai afectate de întârzieri sau anulări sunt cele care urmează să fie efectuate în a doua parte a zilei. Este vorba în special de zborurile realizate cu avioane care fac mai multe rotații într-o zi.

De exemplu, un zbor poate pleca de la Bucureșți la Roma dimineață, de la Roma se întoarce la Bucureșți la amiază, urmând să zboare spre Barcelona și retur. Dacă pe unul dintre tronsoane are loc o întârziere, aceasta poate decala programul pentru toate zborurile următoare.

Problemele tehnice și lipsa de personal calificat sunt printre cele mai frecvente probleme pe care le menționează companiile aeriene post-pandemie.

Că răspuns la această situație care pare a se acutiza în această vară, Vola.ro vine în sprijinul pasagerilor care se confruntă cu probleme privind zborurile planificate lansând Ghidul “Cum să-ți salvezi călătoria în cazul zborurilor anulate sau întârziate”.

Acesta este disponibil pe site-ul agenției de turism online și include informații esențiale cu privire la opțiunile pasagerilor, drepturile lor, ce pot face și care sunt cazurile care le-ar putea strica vacanță.

Compania Vola.ro deservește persoane fizice sau firme, oferind servicii complete de turism: suport pentru rezervarea biletelor de avion, opțiunea de bilete rambursabile, rezervări hoteluri, vacanțe, asigurări medicale de călătorie și servicii de rent-a-car.

În 2022, Vola.ro a intermediat vânzări în valoare de 73 de milioane de euro.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

George Simion, președintele AUR, l-a suspendat pe vicepreședintele Marius Lulea

Deputatul George Simion, președintele AUR, a anunțat că-l suspendă pe Marius Lulea din funcția de prim-vicepreședinte al partidului, pe motiv că Lulea ar fi...

Acord bilateral de securitate între Ucraina și Norvegia

Ucraina şi Norvegia - ambele vecine cu Rusia - au ajuns la un acord de securitate bilateral, a anunţat luni ministrul norvegian de externe,...

Rusia – Ucraina, ziua 761. Conferința pentru Securitatea Mării Negre se desfășoară în Bulgaria

Cea de-a doua ediție a Conferinței pentru Securitatea Mării Negre (Black Sea Security Conference) se desfășoară la Sofia și este organizată, în colaborare, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă