17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăVânzările de mașini electrice, afectate de prețurile mari, analiză

Vânzările de mașini electrice, afectate de prețurile mari, analiză

Încetinirea adoptării vehiculelor electrice pe baterii este un fapt recunoscut atât de companiile auto tradiționale, cât și de investitori, deoarece consumatorii se plâng de prețurile ridicate și de numărul insuficient de stații de încărcare. După ce acțiunile Tesla au scăzut cu peste 20% în ultima lună din cauza îngrijorărilor legate de profitabilitate, vedem cum companiile tradiționale din domeniul auto decid să reducă unele investiții în producția de mașini electrice, așteptând ca cererea să crească din nou.  

În general, piața auto din UE a încheiat anul 2023 cu o expansiune solidă de 13,9% față de 2022, ajungând la un volum de 10,5 milioane de unități pe întregul an. Toate piețele din UE au crescut în ultimul an, cu excepția Ungariei (-3,4%). Creșteri de două cifre au fost înregistrate pe majoritatea piețelor, inclusiv pe trei dintre cele mai mari: Italia (+18,9%), Spania (+16,7%) și Franța (+16,1%). România a avut o creștere robustă de 11,8%, potrivit datelor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile.

Luna decembrie a anului trecut a venit însă cu o surpriză negativă pe piața vehiculelor electrice. Vânzările de noi mașini electrice cu baterii au scăzut pentru prima dată din aprilie 2020, coborând cu 16,9%, la 160.700 de unități. În ciuda acestui fapt, volumul global pentru întregul an 2023 a depășit 1,5 milioane de unități, reflectând o creștere substanțială de 37% față de 2022. Mașinile pe benzină dețin 35,3% din piață, iar cota de piață a mașinilor electrice cu baterii a ajuns la 14,6% în 2023, depășind mașinile Diesel (13,6%).

În România, vânzările de autovehicule electrice au crescut cu 32,1% în 2023, iar cele de mașini hibride au crescut cu aproape 30%.  Există însă o categorie în care EV și cele hibride au reprezentat aproape 80% din totalul înmatriculărilor în 2023 – cea a autobuzelor. Din cele 600 înmatriculate, 474 au aparținut categoriilor de mai sus.  

În SUA, se estimează că în 2023 au fost vândute peste 1,2 milioane de automobile electrice. Dintre acestea, peste 55% au fost Tesla, următoarele mărci după cota de piață fiind Ford (6,1%), Hyundai (4,8%) și Rivian (4,2%).

În ciuda acestor cifre, adoptarea vehiculelor electrice pe baterii nu este încă la nivelul așteptărilor companiilor și investitorilor, iar producătorii încep să recunoască acest lucru. Adoptarea de către publicul larg a automobilelor electrice se produce într-un ritm mai lent decât se aștepta industria, deoarece majoritatea clienților nu sunt dispuși să plătească un preț semnificativ mai mare pentru ele. După ce a raportat pierderi de 47.000 de dolari la fiecare vânzare, Ford amână anumite investiții de capital în producția de vehicule electrice până când acestea vor fi justificate de cerere și de perspectiva unor randamente acceptabile.

Președintele Toyota, Akio Toyoda, este, de asemenea, cunoscut ca un sceptic în ceea ce privește adoptarea integrală a vehiculelor electrice pe baterii. Acesta consideră că doar 30% dintre mașini vor fi electrice, compania investind în continuare în acestea dar și în mașini alimentate cu hidrogen. “Inamicul este CO2”, a declarat Toyoda, care a propus o “abordare cu mai multe opțiuni” care nu se bazează pe un singur tip de vehicul. “Clienții, nu reglementările sau politica” ar trebui să dicteze decizia asupra direcției de urmat, a spus el, potrivit Fortune.

Toyota și Ford au prezentat rapoarte financiare solide în această săptămână, înregistrând surprize pozitive atât în ceea ce privește câștigurile, cât și veniturile și oferind previziuni solide. Investitorii par să susțină deciziile companiilor, acțiunile Toyota Motors câștigând peste 11%, iar cele ale Ford peste 7% în ultimele 5 zile.

În ciuda “răcirii” sectorului din ultima vreme, cele mai deținute două acțiuni de către investitorii români pe platforma socială de tranzacționare și investiții eToro la sfârșitul anului trecut sunt cele ale producătorilor de vehicule electrice cu baterii Tesla Motors și Nio. De asemenea, Tesla este cea mai deținută companie la nivel global pe platformă, Nio fiind a patra, păstrându-și pozițiile neschimbate față de trimestrul 3 din 2023, ceea ce arată încrederea investitorilor în evoluția pozitivă a sectorului.

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi .la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă