-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăSalariile românilor ar putea crește în 2022. În ce condiții? - VIDEO

Salariile românilor ar putea crește în 2022. În ce condiții? – VIDEO

Salariile românilor ar putea crește prin reducerea contribuțiilor. Florin Cîțu a făcut din nou acest anunț și insistă ca este singurul mod prin care veniturile românilor pot crește în aceste vremuri grele.

Problemele financiare se acutizează în urma crizei sanitare, a energiei și acum în plin război, mulți analiști estimează că vor veni vremuri și mai grele, în care vom fi nevoiți să strângem cureaua la maximum.

Pentru că, în primă fază, măsura de reducerea a impozitelor pe venit de la 25 la 20 la sută nu a fost dusă la bun sfârșit, Florin Cîțu insistă că aceasta este cea mai bună măsură.

„În Coaliţie nu s-a discutat aşa ceva. Dar vă spun că o să fie foarte greu de explicat românilor, că Guvernul o să ia o decizie care o să crească salariile în sectorul bugetar, ceea ce va însemna taxe mai mari pentru cei din sectorul privat.

O să fie imposibil de explicat acest lucru. Pentru noi, Partidul Naţional Liberal, o să fie imposibil de susţinut o măsură care doar creşte salariile în sectorul bugetar şi nu creşte veniturile şi în sectorul privat. De aceea, trebuie să găsim o măsură care ajută şi sectorul privat. Repet, singura soluţie în acest moment care poate creşte salariile şi din sectorul bugetar, şi în sectorul privat este reducerea contribuţiilor”, a spus Florin Cîţu.

În acest moment, din cauza confictului armat din Ucraina, primele semne ale declinului economic au apărut odată cu prăbușirea burselor, nu doar cea de la Moscova, ci majoritatea au avut de suferit, fiind influențate de sancțiunile împotriva Rusiei. De asemenea, moneda națională este ținută în frâu de BNR, însă analiștii economici se tem că nu pentru mult timp.

Creșterea cursului valutar ar însemna alte scumpiri pentru cei care au rate, pentru abonamente, dar și exporturile sunt influențate. Unde mai punem că și ROBOR la trei luni este de nerecunoscut, crește de la o zi la alta. Astfel a ajuns deja la 4,34%, faţă de ziua anterioară când era la 4,31%, valoarea din şedinţa precedentă şi a atins cea mai ridicată valoare din 5 august 2013 şi până acum.

Și acum dacă tragem linie la tot ce s-a scumpit și are tendință de scumpire, majorarea salariilor vine să completeze pe ici pe colo, câteva din scumpiri. Oricum dacă ne raportăm la ţările membre ale Uniunii Europene, avem al doilea cel mai mic salariu brut şi net, doar bulgarii au remuneraţii mai mici.

Totuşi, la nivel european, România se afla pe locul 30 din 45 state, atât în ceea ce priveşte salariul mediu net care este de 708 Euro.

În ceea ce privește salariu minim net, câștigat de un sfert dintre angajații țării, acesta este de 280 de euro, un venit care de asemenea ne situează în coada clasamentului și de două ori mai mic față de media țările UE.

Țări cum sunt: Cehia, Lituania, Polonia, Estonia şi Slovenia, din fosta Cortină de fier, au cel mai mare salariu mediu net, peste media europeană.

Potrivit unui studiu KPMG, România are cea mai mare taxare pe salarii din Uniunea Europeană, impozitele reprezentând un procent de 40,85% din valoarea salariului brut.

Ţara noastră este urmată de Olanda (36,68%), Ungaria (33,50%) şi Cehia (31,12%). La polul opus se afla Belgia (10,16%), Malta (10,00%), Marea Britanie (6,36%) şi Estonia (4,36%). În Germania, taxele salariale reprezintă un procent de 26,17%. Media taxării în Europa este de 20,38%.

Practic, propunerea de reducere a CAS-ului cu 5% înseamnă 317 lei în plus la salariu mediu net, echivalentul a 64 de euro.

În situația dată, măsurile Guvernului de a majora veniturile românilor trebuie să vină urgent, deoarece tot mai mulți se plâng de lipsa banilor și de facturi restante și neputința de a plăti dările la stat, ceea ce de altfel, tot bugetul statului va fi afectat.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă