23.5 C
București
marți, 11 iunie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomgaz aprobă tranzacția de 1 miliard euro cu Exxon pentru gazele din...

Romgaz aprobă tranzacția de 1 miliard euro cu Exxon pentru gazele din Marea Neagră

Consiliul de Administrație al Romgaz va aproba în Consiliul de Administrație, contractul cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră, tranzacția cea mai importantă din istoria companiei românești, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Prima TV.

„Cei de la Romgaz vor finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon”, a spus ministrul Energiei.

La finele anului trecut, aprobarea de către acționari a celei mai importante importante tranzacții din istoria Romgaz, de achiziție pentru 1,06-1,07 miliarde dolari, plătibili într-o singură tranșă, a subsidiarei Exxon Mobil care deține 50% din proiectul Neptun Deep, s-a amânat, din lipsă de cvorum.

Compania-mamă austriacă  OMV AG se pregătește să adopte o decizie finală de investiție în proiectul Neptun Deep, fiind încurajată de evoluția din România, unde Guvernul pare decis să declanșeze procedura parlamentară de modificare a Legii offshore, iar Romgaz a depus o ofertă angajantă pentru achiziționarea filialei ExxonMobil care deține 50% din proiect.

„La semnarea contractului, Romgaz are obligatia de a achita Vânzătorilor o suma egală cu 106 milioane dolari, reprezentând avans/depozit. La finalizarea Tranzacției se plăteste diferența dintre prețul de achiziție și avansul/depozitul achitat”, se precizează într-un referat al companiei, potrivit profit.ro.

Faptul că gigantul american vrea să încaseze toți banii într-o singură tranșă, la finalizarea tranzacției, pare a spulbera speranțele unor oficiali autohtoni că Exxon ar putea da în continuare o mână de ajutor celor două companii române în dezvoltarea proiectului. Contractul va fi guvernat de legea engleză.

O parte din sumă, 375 milioane de dolari sau 325 milioane de euro, va fi împrumutată de la bănci.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Suveraniștii aduc neomarxiștii la putere în Europa

Alegerile din Duminica vindecării orbului din naștere, organizate în România, au reconfirmat supremația PSD-PNL și la locale și la europarlamentare. Sperietoarea ascensiunii extremismului în...

Cod portocaliu de caniculă în 16 județe și în Capitală. HARTA

Cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei şi sudul Moldovei se vor afla sub Cod portocaliu de caniculă şi...

ONU a votat o rezoluție propusă de SUA pentru încetarea focului în Gaza

ONU a adoptat o rezoluție care susține încetarea focului în Gaza. Propunerea a fost făcută de americani, potrivit jurnalul.ro. Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite...
Ultima oră
Pe aceeași temă