3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânii nu renunță la celebrele petreceri de final de an

Românii nu renunță la celebrele petreceri de final de an

Deși tot mai multe state își închid granițele din cauza răspândirii variantei Omicron, românii nu renunță la vacanțele de Revelion în afara țării. Egipt și Dubai sunt preferate, mulți spun că e mai ieftin decât pe Valea Prahovei.

Cel mai mare risc este să pierzi cel puțin o mie de euro în situația în care ți se anulează vacanța, dar românii s-au săturat de aproape doi ani de pandemie și au îndrăznit mai mult anul acesta de Revelion și s-au aventurat, din nou, în afara țării. Ba mai mult, românii au băgat adânc mâna în buzunar anul acesta de sărbători.

Egiptul, cea mai căutată destinație

„Bugetul pe sărbători este mai mare faţă de anul trecut atât pe exotice, de exemplu pentru Maldive este cu 15% mai mare, cât şi pentru vacanţele în Egipt, cu 10% faţă de 2020”, a spus Vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea. Cea mai vândută destinație externă este Egiptul, iar în Hurghada se zboară cu chartere din: București, Cluj, Iași, Timișoara, Baia Mare, Oradea.

Se zboară, de asemenea, și în Sharm El Sheikh, potrivit ANAT, iar mulți turiști aleg ca programe opționale croaziere pe Nil. Alte destinații preferate de români sunt cele ca dinainte de pandemie și anume: Cehia, Spania, Italia, Franța, America de Sud, Tunisia, Maroc, dar și către: Georgia sau Islanda, în bazinul Caraibilor și în zona Golfului Persic. De Crăciun, o destinație foarte solicitată și devenită tradițională este Laponia, arată datele oficiale din turism.

Am făcut și noi o simulare și am găsit mai multe oferte de Revelion în afara țării. Astfel, un Revelion la Praga începe de la 545 de euro/persoană/5 nopţi, Istanbul cu avionul 499 de euro/persoană/4 nopţi, Lisabona din Cluj-Napoca de la 695 de euro/persoană/5 nopţi, Malta de la 995 de euro/persoană/7 nopţi. 

Tot mai multe agenții caută soluții pentru ca turiștii să-și facă testele la prețuri cât mai bune, căci altfel un simplu test PCR costă cel puțin 50 de euro, ceea ce pentru o familie înseamnă costuri suplimentare și sunt țări exotice care pe lângă vaccin cer și test negativ. Cei care vor reveni în țară trebuie să completeze neapărat formularul digital de localizare PLF, ce este disponibil online și au la dispoziție 24 de ore, în caz contrar vor primi acasă o amendă de până la 3.000 de lei.

Vacanțe în Poiana Brașov, mai scumpe ca în Dubai

Nu e o noutate că vacanțele din afara țării sunt mai ieftine decât cele de pe Valea Prahovei, unde aici cererea este crescută, mai ales că au revenit și voucherele de vacanță. Am făcut și noi o simulare și am găsit un sejur de trei zile în Poiana Braşov de Revelion la 12.000 lei în perioada 30 decembrie – 2 ianuarie. 

Cu aceeași sumă, un turist îşi poate petrece un sejur de şapte zile în Dubai cu o cazare la hotel de patru stele de Anul Nou, adicăun sejur de şapte zile cu plecare pe 30 decembrie în Dubai costă circa 1.600 de euro de persoană. Cele mai căutate destinații interne sunt: Poiana Brașov, Sinaia, Bușteni și Predeal.

Sunt și stațiuni mai mici, cu pârtii de schi, din ce în ce mai solicitate, unde se dezvoltă puternic turismul local, chiar dacă volumele de turiști nu sunt foarte mari, precum cele din județele Harghita sau Maramureș, spun experții în turism.

„În ceea ce priveşte călătoriile în România, cu toate că există un interes important pentru anumite destinaţii, totuşi acesta nu se ridică la nivelul perioadelor similare anterioare pandemiei. Rămân cele mai că utate destinațiile tradiţionale precum Valea Prahovei, Poiana Braşov, Maramureş, Bucovina, Băile Felix. Pachetele de Revelion în România, 3-4 nopţi de cazare cu masa de Revelion inclusă, încep de la circa 2.000 – 2300 lei/persoană”, a afirmat Cristian Pandel, propietarul unei agenții de turism, potrivit Agerpres. Nu sunt încă date centralizate, deoarece mulți caută oferte pe ultima sută de metri.

”Tarifele structurilor de cazare din România sunt flexibile, iar turiștii încă preferă să rezerve last minute și se interesează despre măsurile de siguranță comunicate de hoteluri”, menționează Lucian Boronea, prim vicepreședinte ANAT.

Regulile interne în țară, de sărbători

Deși românii au liber să petreacă de Sărbătorile de iarnă, rămân în vigoare restricțiile anunțate de autorități, respectiv purtarea măștii și menținerea distanței între persoane.

Vestea bună este că localurile pot sta deschise de Crăciun și Revelion, mai exact pe 24, 25, 31 decembrie și 1 ianuarie, astfel că nu mai există limită de oră. Însă accesul în interior se face cu dovada vaccinării sau a unui test negativ și localul trebuie să asigure 4 mp fiecărui client.

Cu toate că rata de infectare în țară este mică, iar toate județele sunt în scenariul verde, chiar ministrul de Interne, Lucian Bode, anunță că valul 5 al pandemiei este așteptat undeva la jumătatea lunii ianuarie, când secțiile de ATI ar putea deveni din nou neîncăpătoare. Astfel, în ciuda măsurile și amenzilor care se dau, depinde de fiecare dintre noi să respectăm regulile și să nu ajungem de la bal la spital.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă