Gospodăriile din România au alocat anul trecut 26,4% din cheltuielile totale de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice. Țara noastră a rămas astfel și în 2020 pe primul loc în Uniunea Europeană în acest clasament, arată datele Eurostat.
Românii dau mulți bani pe mâncare
În 2020, media UE a fost de 14,8%, în creştere faţă de 13% în anul precedent. În România, însă, procentul în 2020 a fost de 26,4%, în creștere față de 2019, când a fost de 26%.
Alte state UE în care alimentele au avut o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor au fost Lituania (21,7%), Estonia (21,6%) şi Croaţia (21,4%).
În schimb, în Luxemburg și Irlanda procentele au fost de 9,5%, respectiv 9,8%.
Cheltuielile din gospodării, în 2020
În schimb, țara noastră stă mai bine decât majoritatea statelor UE la ponderea ocupată de cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate și gaze naturale în totalul cheltuielilor de consum.
La nivelul UE ca întreg, dar și în majoritatea statelor Uniunii, acesta reprezintă capitolul cel mai important de cheltuieli.
Cele mai mari procente au fost înregistrate în Slovacia (30,7%) și Finlanda (30,5%), iar cele mai mici în Lituania (15,5%), Malta (16,8%), Cipru (18%) şi România (18,8%).
Media UE a fost de 25,7% din totalul cheltuielilor de consum, mai mult cu 2,2% față de 2019.
Eurostat puncteză în analiza sa că restricțiile și carantinele au avut un impact asupra tipurilor de cheltuieli.