„România trebuie să acționeze prompt pentru a curba dinamica datoriei ca pondere în PIB”, avertizează Leonardo Badea, viceguvernatorul BNR.
Dacă autoritățile de la București nu vor reuși acest obiectiv, România „riscă în scurt timp să depășească Polonia care a trecut deja printr-o corecție semnificativă în 2021”. „Numai că de data aceasta, dacă vom depăși Polonia ca pondere a datoriei publice în PIB, consecințele ar putea fi mai serioase, având în vedere faptul că economia poloneză este de peste două ori mai mare și mult mai bine plasată din perspectiva percepției pe piețele financiare internaționale. De aceea, un astfel de eveniment ar avea probabil consecințe negative semnificative în cazul poziției noastre pe aceste piețe”, consideră Leonardo Badea.
România a reușit în trecut să reducă ponderea datoriei publice în PIB, de o manieră consistentă și cu consecvență. Acest lucru s-a produs în perioada 2002-2006, ca un efect combinat al efortului de consolidare macroeconomică ce a precedat aderarea la Uniunea Europeană și al evoluției economice în general favorabile anterioare declanșării crizei financiare globale în a doua parte a anului 2007.
Situația din acest moment este însă diferită. „Costul rostogolirii datoriei existente a devenit în sine un efort bugetar semnificativ pentru toate țările din zonă, inclusiv pentru România, așadar cu atât mai mult ritmul îndatorării suplimentare trebuie încetinit pe cât posibil, iar asta nu se poate realiza altfel decât printr-o consolidare fiscală semnificativă și durabilă”, explică oficialul BNR.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!