România s-a clasat din nou în topul țărilor cu cel mai mare deficit guvernamental din Uniunea Europeană, atingând 8,6% din PIB în trimestrul al treilea al anului trecut, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Valoarea deficitului reprezintă o creștere de 1,4 puncte procentuale față de trimestrul precedent, în contrast cu media UE, unde deficitul ajustat sezonier a scăzut de la 3,3% la 2,9%.
În clasamentul deficitului guvernamental, România se află pe locul al doilea, fiind devansată doar de Bulgaria (8,7%). Polonia ocupă locul trei, cu un deficit de 6,7%.
Pe de altă parte, Irlanda se remarcă printr-un excedent guvernamental semnificativ de 14,5% din PIB, în creștere cu 11,7 puncte procentuale față de trimestrul anterior.
Datoria publică, în creștere constantă
Pe lângă deficit, România a înregistrat o creștere a datoriei guvernamentale. În trimestrul al treilea al anului trecut, datoria a urcat la 916,4 miliarde lei, echivalentul a 53,1% din PIB, de la 860,3 miliarde lei (51,1% din PIB) în trimestrul anterior.
Creșterea de 2 puncte procentuale plasează România pe locul al doilea în UE, după Bulgaria, care a raportat o creștere de 2,4 puncte procentuale a datoriei raportate la PIB.
Situația în Uniunea Europeană
În medie, raportul datorie-PIB a rămas stabil în zona euro (88,2%) și în UE (81,6%) în aceeași perioadă.
Țările cu cele mai mici datorii guvernamentale ca pondere în PIB sunt Estonia (24%), Bulgaria (24,6%) și Luxemburg (26,6%).
În schimb, Grecia (158,2%), Italia (136,3%) și Franța (113,8%) rămân lideri la datorii guvernamentale.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.