2.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăReducerea facturilor la gaze și electricitate mai întârzie

Reducerea facturilor la gaze și electricitate mai întârzie

Plafonarea prețurilor la gaze și energie a fost o problemă soluționată de clasa politică în teorie, dar în practică distribuitorii au o adevărată bătaie de cap. Nu toți furnizorii de gaze și energie electrică sunt digitalizați la ultimul standard pentru a aplica reducerile la facturi în timp real, astfel că mulți abia acum caută soluții. Astfel că unele facturi ajung cu întârzieri și fără reduceri.

Momentan, vorbim doar despre câteva zile din luna noiembrie, căci acum vin facturile pe octombrie care nu vor fi redusă, însă pentru acele câteva zile se întârzie.

Președintele Asociației Energia Inteligentă spune că acest lucru s-ar putea rezolva abia din decembrie.

,,Aprobarea s-a făcut pe 29 octombrie și trebuie să treacă 15 zile de la momentul aprobării pentru a avea normele de aplicare. Părerea mea este că în cazul în care au avut factura din octombrie încheiată după 1 noiembrie și este vorba despre câteva zile, probabil că vor primi o compensare a ceea ce plătesc în luna decembrie. Legea este lege și ea trebuie să se aplice începând cu 1 noiembrie”, a declarat Dumitru Chisăliță într-o intervenție televizată.

Facturi noiembrie gaze și electrictate

Astfel, mulți furnizori și-au notificat clienții că sunt întârzieri cu facturile pentru energie pe luna noiembrie. Adevăratele probleme vin de luna viitoare când trebuie aplicate reduceri pentru luna noiembrie și recalculate dacă au fost deja scăzute câ- teva zile. Cert este că în cazul în care vor fi erori, clienții vor trebui să pună bani de la ei și să aștepte 1-2 luni până când li se va rezolva problema.

,,Eu sper ca cei care au plătit factura cu o închidere pe primele zile din noiembrie să nu rămână fără un drept care a fost discutat, aprobat, promulgat de președintele României”, a mai concluzionat Chisăliță.

Compensarea la facturile de la gaze și energie electrică sunt valabile în intervalul 1 noiembrie 2021 până pe 31 martie 2022. BNR spune că această compensație va crește și mai mult rata inflației. La finalul anului, indicatorul este prognozat la 7,5 la sută.

În aprilie 2022, odată cu expirarea acestor măsuri, rata anuală a inflației va atinge 8,6 la sută. Cum se traduce această creștere a inflației? Evident prin creșterea prețurilor, astfel că în primăvară vom avea scumpiri și mai mari, iar reducerea aplicată acum la utilități va fi practic un împrumut și nicidecum o facilitatea din partea statului. Mai degrabă, românii ar trebui să găsească soluții prin care să consume mai puțină energie, iar cei cu centrale să aibă un consum mic la gaze.

Sfaturi de la InfoCons

InfoCons a dat deja câteva sfaturi pentru consumatori prin care să reușească să nu încarce atât de mult facturile în aceasă iarnă.

Mai exact, ar trebui să înlocuiți becurile vechi, cu cele economice care produc la fel de multă lumină. Atunci când plecați de acasă este bine să scoateți din priză electrocanicele sau să le închideți când nu le folosiți, în acest fel putețin economisi și cu 25 la sută energie electrică, ceea ce înseamnă o economie de 300-400 de lei pe an, în funcție de consum.

Totodată, atunci când uscați hainele pe calorifele din cameră, nu faceți altceva decât să împiedicați căldura să pătrundă în cameră. În ceea ce privește temperatura din cameră, aceasta trebuie să fie între 20 și 22 de grade, setată în funcție de vârstă și alte criterii, însă pentru cei care dețin centrală pe gaze, aceștia pot face economii cu ajutorul termostatelor pentru a nu încărca factura la gaze. Cu alte cuvinte, fiecare familie trebuie să-și facă singură calcule pentru că risipa de energie electrică și gaze îi va costa scump indiferent de plafonare sau compensare a facturilor.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Programul supermarketurilor în perioada Crăciunului

Programul supermarketurilor în perioada Crăciunului. Supermarketurile din România își ajustează programul de funcționare, oferind posibilitatea clienților să-și organizeze cumpărăturile în mod eficient. Carrefour, Kaufland...

Ilie Bolojan: PSD are dreptul să propună premierul, conform aritmeticii parlamentare

Bolojan a subliniat importanța respectului între partenerii de coaliție și necesitatea de a asigura stabilitate politică în România Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat, duminică...

Tensiuni între Colegiul Medicilor și CNAS: Actele adiționale pentru 2025, sub semnul întrebării

Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională...
Ultima oră
Pe aceeași temă