13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internăPSD propune, USR execută. Se ieftinesc carburanții. Când și cu cât?

PSD propune, USR execută. Se ieftinesc carburanții. Când și cu cât?

În timp ce carburanții sunt pe punctul de a atinge limita de 8 lei pe litru, PSD a propus un proiect de reducere a accizei, însă USR a depus deja proiectul în Parlament de scădere a TVA-ului de la 19 la 5 %.

Uniunea Salvați România a depus în Parlament un proiect de lege pentru scăderea cotei de TVA aplicabilă carburanților, de la 19% la 5%, potrivit deputatului USR Cristina Prună.

,,Am depus împreună cu colegii mei Claudiu Nasui și Denisa Neagu un proiect de lege pentru scăderea TVA-ului de la 19% la 5% pentru benzină, motorină și GPL. Dacă actuala majoritate ar adopta acest proiect de lege, atunci prețurile carburanților ar scădea la nivelul celor de anul trecut”, a scris Cristina Prună pe o rețea socială.

“Explozia prețului carburanților afectează întreaga economie și puterea de cumpărare a tuturor românilor. Prețul carburanților se reflectă în prețul tuturor produselor, însă veniturile oamenilor nu țin pasul cu aceste creșteri.

Prețul carburanților a explodat începând cu luna ianuarie 2022 și am ajuns să plătim chiar și peste 7 lei/litru la pompă. Această creștere se vede în prețul produselor din supermarket. Din prețul carburantului, statul ia jumătate prin accize și TVA. Principalul beneficiar al acestor creșteri rămâne statul. Trebuie să oprim această sărăcire continuă a românilor prin inflație. Facturile au crescut, iar inflația le mănâncă din economii. Acest trend îngrijorător poate fi stopat dacă statul lasă mai mulți bani în buzunarele oamenilor. USR solicită actualei coaliții de guvernare PSD-PNL-UDMR să adopte cât mai repede proiectul de lege pentru că românii deja simt în buzunare efectele în lanț ale creșterii prețurilor la carburanți”, a mai scris Prună.

Dacă propunerea USR va fi și addoptată de Parlament, prețul final, cu acciză și TVA redus la 5% prețul va scădea cu 1 leu pe litru.

PSD, în discuții de scădere a prețului la acciză

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a anunțat, într-o declarație la Parlament că PSD vrea să facă propunerea partenerilor de Coaliție. Reducerea accizei ar putea aduce o scădere a prețului cu aproximativ 1.2-1.5 lei a litrului de carburant.

,,Cred că o înjumătățire a accizei va avea un efect benefic asupra inflației fiindcă a doua mare problemă după scumpire este inflația. După simulările făcute de ministru ar scădea prețul cu 1,2 lei. Pentru o perioadă, vedem cât suportă bugetul de stat. Știm foarte bine că efectul la carburanți are un efect pe linie la celelalte produse”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderii Coaliției urmează să se întâlnească marți, în ședință pentru a discuta despre prețul la energie și măsurile pentru reglementarea sau plafonarea acestuia.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Rusia va ieși dintr-un acord cu Marea Britanie prin care britanicii pescuiau în Marea Barents

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) a denunţat miercuri un acord între Uniunea Sovietică şi Marea Britanie care permitea pescarilor...

Cine sunt cei cinci lideri PNL care au votat împotriva listelor comune cu PSD pentru Parlamentul European

Discuții aprinse, miercuri, la PNL, motivul fiind participarea la alegerile pentru Parlamentul European pe liste comune PNL-PSD. Dacă PSD a votat în unanimitate această...

Ucraina acuză Rusia că atacă ținte civile cu rachete nord-coreene

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a acuzat joi Rusia de utilizarea de rachete de fabricaţie nord-coreeană pentru a efectua lovituri sângeroase în Ucraina...
Ultima oră
Pe aceeași temă