Prețul barilului de petrol se apropie de nivelul recordul din 2008, ceea ce înseamnă carburanți mai scumpi și alte majorări de preț.
Imediat după începerea tranzacţiilor electronice pe piaţa Brent, în nord-vestul Europei, preţul barilului de petrol a atins timp de câteva minute nivelul de 139,13 dolari. La aproximativ o oră de la începerea tranzacţiilor, preţul scăzuse la 130,45 de dolari.
Creşterea preţului petrolului este rezultatul tensiunilor dintre Occident şi Rusia, din cauza războiului din Ucraina.
La noi în țară, prețul carburanților este din ce în ce mai și tinde să se apropie de 8 lei pe litru. Potrivit peco-online, prețul la benzina superioară a ajuns la 8.1 lei pe litru, în timp ce motorina superioară la fel a depășit pragul de 8 lei pe litru.
Dacă pe 1 ianuarie, prețul unui litru de benzină, respectiv motorină, era de 6,1 lei, respectiv 6,07 lei, în prezent acestea s-au majorat cu 17,2%, la 7,15 lei, în cazul benzinei, și cu 19,9%, la 7,28 lei în cazul motorinei.
Principalul motiv este reprezentat de majorarea cotațiilor internaționale ale țițeiului, dar și ale produselor petroliere.
Acciza la carburanți reprezintă jumătate din preț, însă trebuie să așteptăm directiva de la UE, astfel că măsura propusă în primă fază de PSD nu putea fi aplicată și oricum momentan a fost abandonată chiar înainte de începerea războiului din Ucraina. Dacă ar intra totuși în vigoare noua lege, românii ar putea să plătească la carburanți cu cel puțin 1,5 lei pe litru, ceea ce înseamnă o scădere sub 6 lei a prețului. Atunci, șeful PNL, Florin Cîțu, s-a opus acestei măsuri, dar a spus că nu o respinge atât timp cei care o propun și-o asumă. Cîțu spunea că prețurile nu scad, dimpotrivă, banii ajung la marile companii.
De altfel, acciza la carburanți nu a crescut doar în România, ci în toate statele UE.
Urmărește România Liberă și pe Twitter, Facebook și Google News!