6.1 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriPlăți de 341 milioane de lei în sistemul de pensii private

Plăți de 341 milioane de lei în sistemul de pensii private

Pe parcursul semestrului I al anului 2023 au fost efectuate de circa 341 milioane lei către 19.394 participanţi sau beneficiari la sistemul de pensii private, arată un Raport privind evoluţia sistemului de pensii private în primele şase luni ale anului 2023, publicat de ASF.

Din valoarea totală a plăţilor efectuate, un procent de 56% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 20% ca urmare a decesului participantului şi 25% ca urmare a invalidităţii.

În semestrul I 2023, ca şi modalitate de plată a activului personal net, 68% dintre participanţi/beneficiari au preferat plăţile unice în detrimentul celor eşalonate. Ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plăţi unice în valoare de 120 milioane lei şi plăţi eşalonate în valoare de circa 70 milioane lei.

Cele mai mari ponderi în totalul plăţilor activului personal net în primele şase luni ale anului 2023 au fost înregistrate de FPAP NN (34%), FPAP AZT Viitorul Tău (24%) şi FPAP Metropolitan Life (13%), fiind şi fondurile cu cel mai mare număr de participanţi.

Fondurile de pensii private din România au cumulat active în cuantum de 114,17 miliarde lei la finalul lunii iunie 2023, în creştere cu 14%, comparativ cu finalul anului anterior, arată datele ASF.

Raportat la luna iunie 2022, activele totale ale fondurilor de pensii private au crescut cu 26%. Astfel, la finalul semestrului I 2023, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au cumulat active în cuantum de 110,06 miliarde lei, cu 14% mai mult faţă de luna decembrie a anului anterior şi în creştere cu 26% comparativ cu luna iunie 2022.

Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au cumulat active în valoare de 4,11 miliarde de lei, cu 24,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior şi în creştere cu 13,5% comparativ cu luna decembrie 2022.

La 30 iunie 2023, erau înscrişi 8,74 milioane participanţi la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul anului precedent fiind înregistraţi un număr de 8,59 milioane participanţi.

„Numărul participanţilor înregistraţi în sistemul pensiilor administrate privat la 30 iunie 2023 a fost de 8,07 milioane persoane, faţă de 7,96 milioane persoane înregistrate în luna decembrie a anului 2022, iar numărul de participanţi înregistraţi în sistemul pensiilor facultative a fost de 667 de mii de persoane, comparativ cu 627 de mii de persoane înregistrate la 31 decembrie 2022.”, se mai precizează în document.

Politica investiţională din cadrul portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private continuă să fie concentrată pe piaţa financiară locală, ponderea investiţiilor în instrumente cu venit fix reprezentând 70% din totalul portofoliului investiţional al fondurilor de pensii private. La finalul semestrului I 2023, un procent de 21% a fost investit în acţiuni. 

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Israelul a lovit ţinte din apropierea Damascului

Israelul a efectuat miercuri lovituri asupra unor ţinte din apropierea Damascului, a afirmat Ministerul sirian al Apărării, cel mai recent atac împotriva capitalei Siriei...

Guvernul român umflă acțiunile Gabriel Resourses

Acțiunile companiei canadiane Gabriel Resourses (care deține 80 % din Roșia Montană Gold Corporation S:A.), aflată în litigiu cu statul român la Curtea de...

Erdogan se oferă pentru o soluționare pașnică a conflictului ruso-ucrainean

Președintele turc Tayip Recep Erdogan a declarat că Ankara continuă să susțină o soluționare pașnică a conflictului ruso-ucrainean și este gata să ofere o...
Ultima oră
Pe aceeași temă