Nici chiar într-o situație de criză, cum este cea produsă de războiul din Israel, autoritățile României nu sunt capabile să rezolve o problemă simplă. O asemenea problemă este cea a programului de funcționare a Aeroportului Internațional Brașov. Aeroportul a fost inaugurat în anul 2023, fiind, așadar, cel mai nou din România.
De la inaugurare și până acum, aeroportul a funcționat cu programul zilnic 7:00-19:00. Deci după ora 19, pe acest aeroport nu mai poate ateriza niciun avion și, de asemenea, niciun avion nu mai poate decola de la Brașov, după ora 19.
Această situație a fost reclamată în mod repetat de compania aeriană Dan Air, cea care are cele mai multe zboruri pe aeroportul din Brașov. În cele din urmă, la data de 10 octombrie 2023, compania Dan Air a anunțat că își mută toate operațiunile de la Brașov la Bacău – întrucât la Bacău aeroportul este deschis și seara, nu doar până la ora 19.
Dincolo de nemulțumirea unei companii aeriene private, ceea ce se știe mult mai puțin este că programul redus de funcționare al aeroportului din Brașov – doar până la ora 19 – putea avea consecințe grave. Concret, în cursul lunii octombrie 2023, după data de 7 octombrie, când în Israel a început războiul, mai multe companii aeriene din România au executat zboruri de repatriere pentru cetățeni români care doreau să revină de urgență din Israel. În seara de 19 octombrie, puțin înainte de ora 19, un avion Airbus al Dan Air a decolat de la Brașov spre Tel Aviv, de unde urma să aducă în România peste o sută de cetățeni români. Doar că, din cauza programului redus al aeroportului din Brașov, acest zbor a fost în pericol să se anuleze. La ora 18,59, comandantul aeronavei a primit de la controlorul de zbor avertismentul că la ora 19 se închide aeroportul și că, dacă depășește ora 19, nu mai poate decola. Piloții au făcut un efort special și, în secunda 44 din minutul 59, deci cu 16 secunde înainte de ora 19, au decolat, ne-a relatat Matt Ian David, CEO-ul companiei Dan Air. Merită subliniat că Matt Ian David este de profesie pilot și se afla la bordul aeronavei – chiar dacă nu pilota personal – tocmai pentru că se executa un zbor de importanță deosebită.
Avionul plecat de la Brașov a ajuns cu bine în Israel, aterizând pe Aeroportul Internațional Ben Gurion. Peste 120 de cetățeni români au fost îmbarcați în acest avion. Imediat după îmbarcare, deci în aceeași noapte, avionul a zburat înapoi spre România. Aici, în România, întrucât aeroportul Brașov nu era deschis (întrucât era noapte), avionul cu români a aterizat pe aeroportul din Bacău.
Toate zborurile spre și dinspre Israel se desfășoară, în aceste zile de război, cu măsuri de siguranță excepționale, atât în avion cât și pe Aeroportul Ben Gurion. De exemplu, pe acest aeroport din Israel, avioanele civile au voie să aterizeze și să decoleze doar pe timpul nopții. Concret, după ora locală 20 (echivalentul orei 17 UTC). În condiții obișnuite, un zbor între România și Israel durează puțin peste două ore.
Acesta este contextul în care compania Dan Air a decis să renunțe definitiv la serviciile aeroportului din Brașov. Mesajul postat de compania Dan Air pe internet a fost următorul:
„Dragi pasageri, Am fost nevoiți să luăm o decizie care vă va afecta pe mulți dintre voi. Aeroportul Internațional Brașov a prelungit actualul program, 7:00-19:00, până pe 15 ianuarie 2024.
Orarul redus de funcționare al aeroportului și lipsa dotărilor corespunzătoare ne-au pus de multe ori în situația de a ateriza în alte orașe, lucru care a produs întârzieri și mult disconfort pentru voi, pasagerii. Știm cât de greu a fost să vă prelungiți călătoriile cu câteva ore în plus, să așteptați în aeroporturi sau să ratați evenimente importante, chiar dacă noi ne-am asigurat, pe cheltuiala noastră, că vă aducem în siguranță la destinație. Așadar, din data de 13 noiembrie, cursele de la Brașov se vor opera conform programului, cu decolare și aterizare de pe Aeroportul Bacău, urmând ca, din 11 decembrie, să mutăm complet operațiunile pe Aeroportul din Bacău”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!