Nava cargo care a fost avariată de o explozie s-ar putea scufunda în dreptul portului Sulina, ceea ce ar afecta circulația pe brațul Sulina, a recunoscut vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor.
Cu privire la eventuala afectare a circulației pe brațul Sulina, „încercăm să evităm această situație”, a precizat vicepremierul Grindeanu.
Nava Seama, aflată sub pavilionul statului Togo, a raportat o explozie la bord, în dimineața de 20 septembrie 2023, în timp ce era ancorată în largul portului Sulina. Membri din echipaj au susținut că explozia ar fi fost produsă de o mină marină care a lovit nava. Ancheta pe care acum o derulează autoritățile române urmează a stabili dacă într-adevăr a existat o mină care a lovit nava sau, în caz contrar, ce anume a produs explozia.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că a trimis o navă militară în sprijinul forțelor de intervenție civile. „Cu privire la situația navei comerciale Seama, sub pavilion Togo, care a raportat o explozie la bord în cursul dimineții de 20 septembrie, în jurul orei 6.50, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaționale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord. Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15”, a anunțat MApN.
De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forțelor Aeriene Române, aflat la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, este pregătit să intervină, „în funcție de solicitări”, a precizat MApN.
Prima ipoteză luată în calcul este că nava Seama a fost lovită de o mină, care a explodat. A doua ipoteză este că explozia s-a produs în interiorul sălii motoarelor, ceea ce ar indica fie o defecțiune pe navă, fie o eroare umană. Premierul Marcel Ciolacu, aflat la conferința de presă alături de vicepremierul Grindeanu, a afirmat că această a doua ipoteză i se pare mai plauzibilă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!