Utilizarea de medicamente generice a adus economii la bugetul de stat al României de 540 de milioane de euro, în perioada anilor 2015 – 2021. Economiile s-au realizat prin utilizarea a circa 650 de medicamente generice. Această utilizare a devenit posibilă după pierderea exclusivității (a patentului) pentru medicamentele inovative. Pierderea exclusivității se produce în circa 10 – 15 ani.
Utilizarea de produse generice este în creștere în întreaga lume. De exemplu, în Norvegia, imediat după ce un medicament inovativ își pierde patentul, toți pacienții sunt trecuți automat pe medicamente generice.
Economii la bugetul de stat plus creșterea numărului de beneficiari
Aceste date au fost prezentate într-o conferință organizată, marți, de compania Zentiva, cel mai mare producător de medicamente generice din România. Zentiva are două fabrici în România, una în Cehia și una în India. Toate entitățile deținute de Zentiva în România au raportat o cifră de afaceri de 203 milioane de euro în anul 2021.
„Zentiva a trecut prin transformări majore în cei 60 de ani de existență. Cu precădere, ultimii 30 de ani reprezintă reinventarea sa într-un producător modern de generice accesibile, de înaltă calitate. Deși a rămas pe același amplasament de la fondare, puține mai pot fi recunoscute din fabrica noastră în urma investițiilor de 44 milioane Euro realizate doar în ultimii 12 ani. Păstrăm cultura responsabilității în producția de medicamente, tradiția, pasiunea și experiența pentru a le transfera în viitor, cu același angajament de a sprijini milioane de pacienți, medici, angajați, parteneri, comunități și un viitor mai bun și mai sustenabil pentru toți”, a declarat Simona Cocoș, directorul general Zentiva România și Republica Moldova.
Grupul va continua să investească în extinderea producției de medicamente la cele două fabrici din București. Investițiile vor fi cu precădere în tehnică și tehnologie de producție de ultimă oră.
Pentru industria medicamentelor, perioada pandemiei a reprezentat o provocare. „A crescut foarte mult cererea de Paracetamol, de Algocalmin. Colegii mei din fabrici au lucrat și câte 24 de ore pe zi pentru a satisface cererea. La Paracetamol producția a crescut de trei ori”, a explicat Simona Cocoș.
În 2021, compania Zentiva a lansat 13 molecule acoperind ariile terapeutice oncologie, cardiovascular, durere, antivirale, dermatologie, pneumologie și vitamine. În perioada următoare, Zentiva intenționează să accelereze lansarea de noi medicamente pentru afecțiuni din cardiologie, oncologie, sistem respirator și diabet.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!