15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăÎn loc să producem, importăm. Alimentele s-au scumpit cu aproape 60% în...

În loc să producem, importăm. Alimentele s-au scumpit cu aproape 60% în țară. Cât vom mai asista la scumpiri?

Avem o țară agricolă, dar ducem lipsă de idei, strategii în comerțul alimentelor. Mai mult, deși producem destule legume, fructe și cereale, importăm la prețuri și de 10 ori mai mari. Nu departe exemplul pâinii sau al cartofului, care au înregistrat scumpiri majore față de anul trecut. De cealaltă parte, la nivel global, au loc ușoare ieftiniri.

Cu programe diverse de atragere a fondurilor europene, țara noastră este dependentă de importuri de alimente. Practic, putem produce suficienți cartofi, dar suntem dependenți de import aproape 70 la sută din necesar, la fel se întâmplă și în cazul cărnii de porc, care va mai înregistra scumpiri, odată cu venirea sezonului rece când cererea de consum va crește.

În cazul alimentelor, cea mai mare creștere a prețurilor de la o lună la alta a fost la zahăr, aproape 10%, urmat de unt, lapte și margarină. Unele alimente s-au ieftinit puțin, cum ar fi mălaiul și fructele proaspete.

Experții în economie spun că prețurile vor mai crește chiar în perioada imediat următoare.

,,Mă aștept la o creștere a prețului la legume și fructe de sezon. Este o creștere mare în România, există această tradiție de pregătirea iernii prin fel de fel de preparate cu legume. Deci cererea crește în condițiile în care producția nu este atât de mare din cauza secetei.”, a spus Mircea Coșea într-o analizată televizată.

Datele Institutului Național de Statistică arată clar că față de acum 1 an, prețurile la alimente se apropie de 60 de procente. Cel mai mult a crescut prețul la cartofi cu 54%, apoi uleiul s-a scumpit cu 49%, făină cu 34,2%, mălai cu 31%, zahăr cu 30%, unt cu 29,5%, pâine cu 25%, margarina cu 25,9%, brânza de vacă cu 23%, laptele de vacă cu 22%, brânza de oaie cu 21%, ouăle cu 20%, peștele proaspăt cu 18,6%, carnea de pasăre cu 17,9%, cafeaua cu 16%.

„Cred că va continua să crească pentru că există câteva elemente pe care nu putem să le scoatem din calcul atunci când facem o prognoză asupra inflației.”, a mai spus Mircea Coșea.

În țară, prețurile cresc constant și în ultimul an nu a fost înregistrată nicio scădere. Astfel, coșul produselor alimentare de bază costă acum mai mult de jumătate față de anul trecut. Și nu este nicio surpriză că la raft acum 1 litru de ulei costă 12 lei, 1 kg de făină – 4 lei, 1 litru de lapte – 7 lei, 1 kg de orez -11 lei, o pâine franzelă – 1,8 lei.

De cealaltă parte, la nivel global a fost înregistrată o creștere a produselor alimentare în luna martie, la debutul războiului din Ucraina, însă ulterior au fost înregistrate scăderi. Astfel că, reluarea exporturilor ucrainene de cereale a contribuit la îmbunătăţirea perspectivelor aprovizionării, a anunţat recent Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

FAO se aşteaptă la o scădere a producţiei globale de cereale până la 2,774 miliarde de tone, faţă de previziunea precedentă, de 2,792 milioane de tone, cu 1,4% sub nivelul producţiei mondiale de cereale în 2021. Înrăutăţirea previziunilor vine ca urmare a perspectivelor privind reducerea producţiei de porumb din emisfera nordică, din cauza condiţiilor meteo, şi a scăderii randamentelor în Uniunea Europeană.

Astfel, cu aceste date pe masă din cauza secetei, a crizei energetice, prețurile la nivel internațional ar putea rămâne ridicate în continuare.

Ce trebuie să facă Guvernele în această situație, implicit executivul de la București, este fie luate măsuri de sprijin și protejare a populațiilor. În mai multe state au fost deja aplicate măsuri de plafonare la alimentele de bază sau acordarea de vouchere, doar că și instituțiile statului trebuie să vegheze la prețul corect practicat de comercianți.

Cert este că prețurile la alimente vor continua să crească atât timp cât avem de-a face cu o criză energetică ce este greu de stăpânit în momentul de față.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ucrainenii au atacat o rafinărie rusă cu drone la aproape 1200 km de graniță

Un atac ucrainean cu dronă a vizat o rafinărie rusă din republica Başchiria, situată la o distanţă de aproape 1.200 km de graniţa cu...

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...
Ultima oră
Pe aceeași temă