10.2 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internăDespăgubiri de peste 119,2 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuinţe, în...

Despăgubiri de peste 119,2 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuinţe, în 9 luni din 2023

Companiile de asigurări au achitat despăgubiri de peste 119,2 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuinţe, în primele 9 luni ale anului trecut, în creştere cu 61% faţă de valoarea achitată în aceeaşi perioadă a anului 2022, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Peste 83% din valoarea acestor despăgubiri (99,2 milioane lei) au fost plătite în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe, în creştere cu circa 38% faţă de cele efectuate în primele 9 luni ale anului 2022.

“La împlinirea unui an de la cutremurele care au afectat mai multe zone din ţara noastră şi nu numai, vedem încă o dată importanţa existenţei unei asigurări facultative pentru locuinţă. În acest context, este cu atât mai important ca fiecare român să ia toate măsurile necesare pentru a fi sigur acas゠alături de cei dragi”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

Potrivit organizaţiei de profil, important este ca fiecare locuinţă să fie protejată la întreaga ei valoare, indiferent că este vorba despre producerea unui dezastru natural (cutremur, inundaţie sau alunecare de teren) sau a unui incendiu, furt, a unei explozii sau spargeri de conducte. Totodată, UNSAR aminteşte că se pot asigura şi bunurile din locuinţă dar şi prejudiciile care pot fi produse vecinilor.

“Cu doar 20% din fondul locativ asigurat în cazul dezastrelor naturale şi cu doar 1 din 10 români pregătit financiar în cazul unui dezastru, accesarea unei asigurări facultative ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare proprietar de locuinţă”, a declarat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

Înfiinţată în 1994, UNSAR reprezintă 22 de companii de profil care deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asiguratorilor şi Reasiguratorilor Europeni – Insurance Europe. Asiguratorii din România membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 1,8 miliarde euro pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane euro în fiecare zi calendaristică, se precizează în comunicat. 

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Cum vor fi primele zile de primăvară

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis astăzi prognoza meteo valabilă pentru intervalul 26 februarie - 10 martie. Astfel, în următoarele...

Angajații Loteriei protestează pentru bani mai mulți. De ce n-or juca la Loto?

Sindicatul Naţional „Loteria Română”, afiliat la Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” şi reprezentativ la nivelul Companiei Naţionale „Loteria Română” (CNLR), cu aproape 80%...

Ungaria a ratificat aderarea Suediei la NATO

Parlamentul ungar a ratificat luni aderarea Suediei la NATO, ultima etapă pentru această ţară nordică ce şi-a exprimat dorinţa de a adera la Alianţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă