9.9 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internăDeclarația Unică 2024: Cine trebuie să o depună

Declarația Unică 2024: Cine trebuie să o depună

Termenul pentru depunerea Declarației Unice în anul 2024 a început deja și se va încheia la data de 27 mai. Formularul are un nou format, care a fost aprobat abia în ianuarie și creează confuzie în rândul contribuabililor.

Cine trebuie să depună Declarația Unică?

Toți cei care au realizat venituri/pierderi din România sau din străinătate în 2023 și datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.

  • Profesioniștii liberali (ex: avocați, medici, contabili)
  • Artiștii care au primit ajutor de la stat în 2020
  • Cei care nu realizează venituri, dar doresc să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate
  • Categoriile specifice prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023.

Venituri care trebuie trecute în declarație

Impozitul pe venitul din cedarea folosinței bunurilor: Venitul brut devine venit anual impozabil.

Impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare: Se calculează la valoarea tranzacției cu o cotă de 1% sau 3%, în funcție de perioada de deținere.

Impozitul pe veniturile din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate: Se aplică începând cu anul 2023.

Contribuții sociale: Plafoanele se modifică la 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară, în funcție de veniturile din 2023.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Liderii Coaliției lucrează la listele de la europarlamentare. Se caută independeți pentru Bruxelles și București

Liderii coaliției PSD-PNL negociază dur pentru listele europarlamentare, dar și funcția de primar general al Capitalei și cele care vor fi după alageri. O...

PSD conduce detașat în preferințele bucureștenilor

Cel mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS în București, în perioada 9-23 februarie, arată că PSD...

Secuii nu renunță la autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc

Președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a anunțat organizarea Zilei Libertății Secuilor, pe 10 martie, la Târgu Mureș. Aceasta va include un...
Ultima oră
Pe aceeași temă