Dacă doreşti să îţi achiziţionezi o locuinţă, însă nu dispui de întreaga suma necesară pentru achitarea ei, atunci poţi aplica pentru un credit ipotecar. Creditul ipotecar este un împrumut oferit de instituţiile bancare ce poate fi folosit doar pentru achiziţia unei proprietăţi.
Însă, după cum bine ştii, chiar dacă un credit ipotecar sau imobiliar îţi poate îndepli visul, acela de a avea propria ta locuinţă, el vine la pachet şi cu o serie de responsabilităţi. Unde mai pui că suma pe care o vei restitui va fi mult mai mare decât cea împrumutată. Prin urmare, este extrem de importat să alegi cu grijă cea mai bună ofertă de pe piaţă.
Pe piaţa vei găsi o mulţime de bănci care îţi pot acorda un credit ipotecar, însă condiţiile de aplicare, suma obţinută şi chiar nivelul dobânzii sunt diferite. Prin urmare, este important să analizezi cât mai multe oferte şi să o alegi pe cea care te avantajează cel mai mult.
Atunci când îţi doreşti să analizezi mai multe oferte de credite imobiliare, băncile îţi pun la dispoziţie un instrument extrem de util numit calculator credit ipotecar.
Un calculator de credit ipotecar este un instrument pe care îl vei găsi pe site-ul băncilor şi pe care îl poţi folosi în mod gratuit pentru a obţine simulări. Spunem simulări deoarece doar după o analiză concretă şi minuţioasă a băncii vei afla suma finală pe care o poţi accesa, dar şi ratele pe care le ai de plătit în fiecare lună până la achitarea în totalitate a creditului.
Informaţii necesare pentru obţinerea unei simulări
Dacă te întrebi ce informaţii ai nevoie pentru a obţine o simulare a unui credit cu ajutorul unui calculator de credit ipotecar, trebuie să ştii că datele pe care instituţiile bancare le cer nu sunt multe. Însă pentru a obţine nişte informaţii cât mai aproape de adevăr, este important să completezi câmpurile cât mai corect. Mai precis, să oferi date exacte.
Iată ce date trebuie să oferi:
- Pentru a obţine o simulare credit trebuie să selectezi tipul de imprumut dorit. În cele mai multe cazuri vei avea de ales dintr-o listă deja existentă. In lista vei regăsi următoarele opţiuni: credit ipotecar, credit ipotecar Noua Casă, credit de nevoi personale, credit de nevoi personale refinanţare şi chiar credit ipotecar refinanţare.
- După ce ai ales tipul de credit pe care îl doreşti, va trebui să alegi o valoare a creditului. Unele bănci îţi oferă şi opţiunea unui credit cu asigurare de viaţă.
- Următorul pas este alegerea monedei. Poţi opta pentru un credit în lei sau în euro. Atenţie, sunt unele instituţii bancare care oferă doar credite în lei.
- Unele instituţii bancare îţi oferă posibilitatea de a selecta chiar şi tipul de dobândă pe care îl preferi. Dobânda poate fi fixă sau variabilă.
- În următoarea etapă trebuie să selectezi suma pe care ţi-ai dori să o împrumuţi, iar mai apoi perioada în care îţi doreşti să rambursezi suma primită.
- În unele cazuri ţi se vor cere şi alte informaţii, precum: nivelul salarial, dacă ai alte rate la alte bănci sau vârsta.
Este important să ştii că fiecare bancă are propriul său calculator, iar câmpurile pe care trebuie să le completezi pot fi diferite faţă de cele prezentate mai sus. Dar indiferent de calculatorul pe care îl foloseşti trebuie să ştii că datele sunt orientative şi ele nu au valoare contractuală. Prin urmare, pentru o ofertă mai detaliată şi pentru un contract de creditare va trebui să discuţi cu un broker de credite.
Sperăm că toate aceste informaţii să îţi fie de folos. Iar ca un bonus, pe final îţi vom povesti puţin despre cele mai importante aspecte pe care să le ai în vedere atunci când aplici pentru obţinerea unui credit ipotecar.
- Avansul
Chiar dacă doreşti să cumperi o locuinţă prin intermediul unui credit ipotecar, asta nu înseamnă că nu trebuie să ai şi tu contribuţia ta. Prin urmare, trebuie să ai în vedere un avans. Poţi căuta oferte cu cel mai mic avand credit imobiliar, însă valoarea lui este de cele mai multe ori situată între 15 şi 25% din valoarea proprietăţii pe care doreşti să o achiziţionezi.
- Dobânda
Indiferent de creditul pe care îl alegi, fie el credit imobiliar, de nevoi personale sau refinanţare, vei avea şi o dobândă. Dobânda este practic factorul care va creşte costul creditului. Prin urmare, este important să alegi o oferă cu o dobândă cât mai mică.
- Comisioanele şi taxele
Trebuie să ştii că în foarte multe cazuri, pe lângă rata lunară pe care o vei avea de achitat, banca va mai percepe şi anumite taxe şi comisioane. Unele dintre ele vor fi aplicate o singură dată, pe când altele pot fi percepute în fiecare lună. Pentru aţi face o idee mai clară despre ele este important să discuţi cu ofiţerul de credite al băncii care îţi va acorda creditul.
- Garanţia
Trebuie să ştii că atunci când cumperi un imobil cu ajutorul unui credit ipotecar, va trebui să îi oferi băncii o garanţie. În cele mai multe cazuri garanţia este reprezentată chiar de proprietatea achiziţionată. Iar în cazul în care tu nu îţi vei mai achita ratele, banca are dreptul de a vinde proprietatea cu scopul de a-şi recupera banii.
Un credit ipotecar vine, fără dar şi poate, cu o serie de responsabilităţi şi cu un angajament serios. Însă uneori poate fi cea mai bună soluţie pentru îndeplinirea unui vis, acela de a avea propria ta locuinţă.