Lucerna este una dintre plantele furajere care nu lipsesc din dieta alimentară a animalelor. Aceasta este considerată a fi cea mai valoroasă plantă de nutreț, datorită conținutului său ridicat de elemente nutritive, precum: proteine, calciu, potasiu, fier, caroten și substanțe estrogene.
De asemenea, fânul provenit din lucernă este recomandat în special pentru alimentația vacilor de lapte, deoarece crește producția de lapte a acestora. Cu toate astea, fânul din lucerna este hrănitor și pentru celelalte animale din gospodărie. În plus, aceasta este și o bună plantă meliferă.
Când este momentul potrivit pentru a planta seminte lucerna?
Toamna este anotimpul ideal pentru a planta lucerna. Acestea se seamănă după culturi care eliberează terenul până la jumătatea toamnei. Cele mai bune culturi premergătoare sunt:
- plantele furajere anuale;
- cerealele de toamnă;
- cartofii timpurii.
În cazul în care ai făcut o pauză de cultivat lucernă pe o anumită suprafață de teren, iar acum îți dorești să reiei cultivarea pe suprafața respectivă, trebuie să știi că se recomandă revenirea pe același teren după o perioadă egală cu perioada timpului ei de culturi înmulțită cu un coeficient de valoare de 1,5 – 2.
De exemplu, în cazul în care ai avut plantată lucernă pe terenul respectiv pentru o perioadă de 5 ani, atunci perioada de pauză ideală este de 7,5 – 10 ani. Totodată, trebuie să știi că cele mai bune culturi postmergătoare sunt cele de porumb și iarbă de Sudan.
Semințe de lucernă – cum le alegi și cum le cultivi?
PlantMaster.ro îți recomandă alegerea unor semințe de lucernă certificate, din gama proprie. De asemenea, trebuie să te asiguri că semințele alese sunt neapărat decuscutate. România este o zonă în care varietățile românești de lucernă dau rezultate excelente. De asemenea, varietățile italiene sunt perfect adaptate zonei noastre.
Cum se pregătește solul pentru însămânțarea lucernei?
În cazul în care dorești să cultivi lucernă la începutul verii, atunci trebuie să începi pregătirea terenului încă de la începutul verii. Se recomandă ca pregătirea solului să se efectueze prin lucrări repetate cu ajutorul grapei cu discuri. În cazul solurilor tasate sau care prezintă resturi vegetale, se solicită arătura. Pregătirea patului germinativ se realizează cu ajutorul unei grape cu discuri, în preajma semănatului în agregat cu tavalugul.
Cum se realizează fertilizarea lucernei?
O fertilizare excepțională a terenului pe care este însămânțată lucerna se poate realiza cu ajutorul gunoiului de grajd, administrat plantelor premergătoare. De asemenea, se poate apela și la îngrășăminte cu fosfor, cu azot sau cu potasiu (recomandate în cazul solurilor cu conținut scăzut de elemente minerale). Lucerna răspunde foarte bine și la fertilizarea foliară.
Combaterea bolilor care pot afecta culturile de lucernă se realizează prin metode agrotehnice. Atacul de viroze și bacterioze este înlăturat prin cosirea lucernierelor. Pentru a reduce atacul de boli foliare, ai în vedere să:
- cultivi semințe de lucernă libere de agenți patogeni;
- utilizezi soiuri tolerante sau rezistente la atacul patogenilor;
- lucrezi terenul corespunzător, astfel încât să eviți infectarea cu agenții patogeni.
PlantMaster.ro îți pune la dispoziție o gamă complexă de semințe lucernă, pentru o recoltă bogată și sănătoasă. Îți recomandăm să citești instrucțiunile producătorului și să le respecți întocmai, pentru rezultate optime! Sănătatea culturii tale poate fi controlată prin folosirea produselor indicate și de calitate.