Milioane de români s-au trezit cu facturile calculate în mod greșit, astfel că cei care au probleme în acest sens, o pot face pentru că legea e de partea sa.
Furnizorii sunt obligați să recalculeze facturile
În cazul în care furnizorul refuză solicitarea se poate ajunge în instanță, însă aici sunt câțiva pași de care consumatorii trebuie să țină cont, astfel că Fundația pentru apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului a realizat un ghid practic pentru consumatorii care vor să conteste facturile la energie și gaze naturale.
Ghidul explică într-o serie de pași simpli ce pot face consumatorii atunci când primesc facturi nejustificat de mari, de la contestarea lor la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie și la cea pentru Protecția Consumatorilor până la contestarea în instanță.
Ce spun experții în energie electrică?
Reprezentanții Asociației Energia Inteligentă spun că noile Plafoane/Compensări din noua OUG vor aduce aceeași retorică și aproximativ aceeași rumoare la consumatori când vor veni în martie facturile la gaze. Aceeași sursă spune că 30% din consumatorii casnici de gaze care au preț de peste 0,31 lei/kWh, respectiv 70% nu vor beneficia de noua plafonare la gaze. La gaze 45-55% dintre consumatorii casnici vor primi compensație.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociația Energia Inteligentă, atrage atenția că romanii vor achita în luna martie facturi în medie cu 30-40% mai mari ca anul trecut în aceeași perioadă. Aceasta este o invitație să nu ne mai mirăm în martie așa cum am făcut-o în ianuarie 2022 ca nu am știut ce se va întâmpla.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!