26.7 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCoaliția nu se înțelege pe codul fiscal. Consiliul fiscal cere taxarea românilor

Coaliția nu se înțelege pe codul fiscal. Consiliul fiscal cere taxarea românilor

Nici oficial și nici neoficial nu ne merge bine, iar lipsa de asumare a unui sistem clar de impozitare și taxare nu face altceva decât să ducă la incertitudine și la zile grele. De altfel, Consiliul Fiscal a cerut Guvernului majorarea taxelor pentru că altfel nu mai există bani destui la buget.

Până la noi majorări de taxe și impozite trebuie reamintit că sunt dispute în Coaliție cu privire la aceste măsuri. În timp ce șeful PSD, Marcel Ciolacu, vorbește despre impozitul progresiv și un nou cod fiscal ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

”În momentul în care introduci impozitul progresiv, vă dau un exemplu, numai în zona de sănătate, este asigurarea de sănătate, asigurările pe viaţă, să fie deductibile, astfel încât să nu fie impozitat acel venit. Mai mult, la asigurările de sănătate, de viaţă, avem o sumă care se duce la Pilonul III. Mai mult, avem şi o economie datorită acestor asigurări, la Casa de Asigurări, la bugetul de stat, către serviciile private de sănătate”, a declarat Marcel Ciolacu.

Fostul premier, Florin Cîțu, anunță că nu este de acord cu o eventuală reașezare a sistemului de taxe și impozite. ”Noi nu susținem taxe noi, redirecționarea sistemului de taxare. PNL a venit în 2020 și 2021 cu soluții care au crescut gradul de colectare. Dar conducerea PNL va veni în BEx și va supune la vot o astfel de soluție. Eu, ca membru PNL, nu voi susține o astfel de soluție”, spune Florin Cîțu.

Claudiu Năsui, fostul ministru USR al Economiei, crede că românii vor fi arși la buzunare: ”Cred că Guvernul, chiar dacă ne-a mințit până acum că nu o să crească taxele și impozitele, pare că-și dorește musai să facă lucrul acesta, adică vor merge direct în buzunarul românilor, n-o să-i mai taxeze prin inflație și cred că vor apela inclusiv la aceste creșteri de taxe, (lucru) care, atenție, în contextul actual, este o crimă economică.”.

Consiliul Fiscal, organism al statului care oferă sfaturi guvernanților în privința politicii economice, sugerează Executivului să crească taxele pentru că este nevoie de o mărire la bugetul de stat.  În plus, Consiliul Fiscal face și o recomandare de taxe care ar putea fi crescute în perioada următoare și care ar putea să aducă aproximativ 1,5% la bugetul de stat din PIB.

România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește colectarea taxelor și impozitelor la bugetul de stat, cu o medie de 28% față de media europeană de 40%.

Cei de la Consiliul Fiscal mai vin cu o idee: să fie diminuat plafonul pentru care activitatea poate fi impozitată pe norme pe venit de la 100.000 de euro la 20.000 de euro.

Revizuirea listei de bunuri și servicii pentru care se aplică o cotă redusă de 9%, în special pentru acele produse pentru care stimularea consumului nu se justifică din punct de vedere al interesului public (zahăr, grăsimi etc).

De asemenea, este greu de justificat aplicarea unor cote diferite de TVA pentru alimente, în funcție de locul de unde sunt achiziționate (9% din magazine, 5% din restaurante).

În concluzie, până la 1 iunie, Coaliția promite să ia noi măsuri, astfel că noul cod fiscal să poată intra în vigoare și tot atunci vom afla dacă vom avea impozite și taxe mai mari de anul viitor.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă