2.8 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCea mai nouă tehnologie nucleară va fi oferită României de SUA

Cea mai nouă tehnologie nucleară va fi oferită României de SUA

Cea mai nouă tehnologie nucleară civilă va fi oferită României de Statele Unite. Această chestiune a fost discutată de președinții Klaus Iohannis și Joe Biden. Discuția celor doi șefi de stat s-a purtat în contextul conferinței de mediu COP26, de la Glasgow.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, SUA și România vor anunța intenția de a construi o centrală nucleară de tip SMR. Termenul SMR înseamnă „Small modular reactor” (reactor nuclear de mici dimensiuni). Va fi prima centrală de acest tip din România.

Comunicatul Casei Albe poartă data de 2 noiembrie 2021 și precizează că anunțul oficial în acest sens al celor două țări va fi făcut „astăzi”.

„Statele Unite și România vor anunța astăzi planul de a construi prima centrală SMR în România în parteneriat cu NuScale Power din Statele Unite, aducând cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o zonă critică a Europei”, afirmă comunicatul Casei Albe.

Cea mai nouă tehnologie nucleară civilă va fi oferită României de SUA

Potrivit Casei Albe, acest parteneriat dintre SUA și România „va aduce tehnologia SMR în România, poziționând tehnologia SUA în fruntea cursei mondiale pentru dezvoltarea SMR”. Tehnologia SMR va contribui la dezvoltarea unui sector energetic fără carbon și la un viitor cu emisii de carbon zero.

Acordul comercial dintre SUA și România va include o uzină NuScale cu 12 module. Uzina va crea inițial peste 6000 de locuri de muncă în SUA și România. Există chiar perspectiva să se atingă 30000 de locuri de muncă în SUA și în România. Creșterea locurilor de muncă se va obține pe măsură ce proiectul nuclear se dezvoltă.

Colaborarea în domeniul energiei nucleare civile dintre România și SUA a avut un important pas înainte acum un an. La acel moment, s-a semnat un acord între Trade and Development Agency din SUA şi Societatea Naţională Nuclearelectrica din România. Acordul s-a semnat în prezența lui Adrian Zuckerman, care la acel moment era ambasadorul SUA la București.

România trebuie să aibă un viitor energetic flexibil

„Grantul este un pas înainte spre viitorul energetic flexibil pe care România îl merită. Cred că, având în vedere vastele surse potenţiale de energie din România, de la exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră la Cernavodă, odată ce va funcţiona la parametri maximi, la energia hidroelectrică, potenţialul de a folosi energia solară şi acum, SMR, România va fi unul din exportatorii majori de energie nu doar în Europa de Est ci şi în întreaga Europă”, sublinia ambasadorul Zuckerman.

Guvernul României anunța că “se impune acomodarea sectorului energetic din România la noile tendințe de dezvoltare. Aceasta presupune un volum investițional uriaș pe întreg lanțul tehnologic, de la producere de electricitate, la rețele inteligente de transport și distribuție gaze naturale si electricitate”.

„Avem un parteneriat strategic cu SUA, ţinem de el, ne respectăm partenerii. Suntem membri ai UE şi ai NATO. Nu putem să mai stăm încă șapte ani de zile să vedem ce se întâmplă”, declara Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă