O analiză realizată de grupul XTB arată ce soluții are România pentru încetinirea inflației. Analiza este prezentată în condițiile în care România a înregistrat un nivel anual al inflației de 8,35 la sută în ianuarie 2022.
Pe termen scurt, proiecția BNR estimează un vârf al inflației de 11,2 la sută în trimestrul al doilea al anului 2022.
Alte țări din estul Europei au o situație chiar mai gravă decât România. De exemplu, Cehia a avut 9,9 la sută în luna ianuarie. Polonia, la rândul ei, a avut 9,2 la sută. Bulgaria a avut 9,1 la sută. Ungaria a avut, și ea, 7,9 la sută.
„Chemate să susțină economia, băncile centrale au recurs la instrumentul injecției de lichiditate, utilizat anterior cu succes. Doar că, de data aceasta, amploarea intervenției și condițiile diferite au făcut ca inflația să nu se vadă doar în active financiare, ci să devină o problemă curentă, în prețul bunurilor, utilităților și serviciilor folosite zilnic”, precizează XTB. Acest punct de vedere este transmis de Claudiu Cazacu, Consulting Strategist, XTB.
Încetinirea inflației se poate realiza prin măsuri luate de BNR
Limitarea așteptărilor unei inflații prea ridicate prin măsuri luate treptat pare a fi drumul ales de mai multe bănci centrale. Această preferință pare s-o aibă și BNR.
„Spre deosebire de un șir rapid de înăspriri a condițiilor monetare, felul de răspuns ales are avantajul de a nu impune o frânare bruscă. Dezavantajul: avem de îndurat o perioadă o inflație mult peste nivelul confortabil al ultimilor ani”, indică analiza XTB.
Amintim că, la începutul acestei luni, BNR avertiza că problemele economice vor continua și după lichidarea pandemiei. Un asemenea avertisment a transmis Leonardo Badea, viceguvernatorul Băncii Naționale a României. Efectele economice negative ale pandemiei „vor persista probabil încă o perioadă de timp, atât la nivel mondial, cât și în cazul României”, a precizat oficialul BNR.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!