Bugetul Apărării crește la 2,5 la sută din PIB din anul 2023, precizează Florin Cîțu, președintele PNL și al Senatului României.
Liderul PNL a făcut această precizare după ce președintele Iohannis anunța că solicită creșterea bugetului Apărării. Șeful statului spunea că acest buget ar trebui majorat la 2,5 la sută din PIB. Președintele Iohannis a prezentat această idee imediat după ședința CSAT din 1 martie 2022.
În ultimii ani, inclusiv în anul 2022, bugetul Apărării a reprezentat în România 2 la sută din PIB. Ca un termen de comparație, în Rusia, bugetul pentru armată este 4,7 la sută din PIB.
„Bugetul pe 2022 este deja făcut. Înțeleg că este vorba de anul 2023”, a explicat Florin Cîțu, când a fost întrebat de jurnaliști din ce moment crește, efectiv, bugetul Apărării.
Președintele PNL a precizat că a avut o discuție cu președintele României pe tema acestei solicitări a șefului statului. PNL susține ideea de majorare a bugetului MApN, a precizat Florin Cîțu.
Legea bugetului de stat pe anul 2022 a fost aprobată de Parlament și publicată în Monitorul Oficial la finalul anului 2021. Proiectul Legii bugetului fusese cel elaborat de guvernul Ciucă (Nicolae Ciucă fiind, anterior, ministrul Apărării). La acel moment, războiul din Ucraina încă nu începuse.
Bugetul Apărării ar urma să fie mărit a doua oară, tot la cererea președintelui Iohannis
Klaus Iohannis a fost primul președinte al României care a insistat pentru mărirea bugetului Apărării la 2 la sută din PIB. Acest 2 la sută a fost procentul minim recomandat de Donald Trump, în perioada în care era președinte al SUA, pentru fiecare țară aliată. România a fost printre puținele țări NATO care a urmat recomandarea SUA.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!