11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieEconomie internăBoli comune la tomate - Prevenire și combatere

Boli comune la tomate – Prevenire și combatere

Cultivarea roșiilor proaspete este una dintre adevăratele bucurii ale legumicultorului; cu toate acestea, roșiile pot suferi de tot felul de boli și dăunători. Cauzele sunt adesea legate de condițiile meteorologice, care, bineînțeles, nu pot fi controlate. Dacă știți că zona dvs. este predispusă la o anumită boală, ar trebui să căutați soiuri care sunt listate ca fiind rezistente la aceasta.

Un sfat important este să creșteți din timp rezistența plantelor la boli și dăunători, utilizând un îngrășământ lichid. De asemenea, acesta va stimula dezvoltarea radiculară și vegetativă, ceea ce duce la o rezistență sporită în condiții de secetă și stres. De exemplu, poți utiliza îngrășământ lichid biostimulator Natural force, disponibil pe ogorul.ro. Acesta ajută la creșterea sintezei proteinelor, crește rezistența la stres, îmbunătățește fotosinteza, crește vigoarea plantelor, și cel mai important, îmbunătățește caracteristicile organoleptice ale fructelor (culoare, gust, aromă și calitatea acestora).

sursa foto: www.ogorul.ro

Principalele boli la tomate

  1. Putregaiul cenușiu

Este o boală fungică foarte răspândită care atacă peste 1.000 de tipuri de plante, inclusiv roșiile, căpșunile și bujorii.

Simptome: Apare pe roșii sub forma unui mucegai pufos de culoare gri. Simptomele încep adesea sub forma unor pete palide sau “fantomatice” pe fructe, care în cele din urmă încep să putrezească. Adesea, primele simptome ale mucegaiului cenușiu apar pe tulpinile roșiilor. Acestea pot apărea ca pete întunecate sau ca inele întunecate care înconjoară complet tulpina. În condiții de umiditate, petele vor fi evidente pe tulpini și frunze și pot începe chiar de la nivelul solului.

Gestionare: După cultura precedentă se înlătură resturile vegetale. Se va respecta rotaţia şi alternarea culturilor, iar la apariţia bolii în sere şi solarii, temperatura se va ridica la 25-28°C şi se va reduce umiditatea sub 85-90%.

  1. Antracnoza

Antracnoza este o ciupercă foarte frecventă care provoacă putrezirea fructelor de tomate.

Simptome: Pe fructe apar pete mici, rotunde și înfundate. Petele cresc în dimensiune și se întunecă în centru. Mai multe pete pot fuziona pe măsură ce se măresc. Ciuperca este adesea împrăștiată pe fructe din sol. Vremea umedă și solurile slab drenate favorizează dezvoltarea antracnozei. Roșiile prea coapte care vin în contact cu solul umed sunt deosebit de sensibile.

Gestionare:  Palisarea tomatelor, dar și defolierea acestor plante pot preveni apariția antracnozei. Udați doar baza plantei, nu și frunzele. Sporii iernează în sol, așa că practicați rotația culturilor. De asemenea, pulverizările cu un fungicid care conține cupru oferă rezistență.

  1. Alternarioza (pătarea brună a tomatelor)

Putregaiul timpuriu poate afecta frunzele, tulpinile și fructele roșiilor.

Simptome: Pe frunzele mai bătrâne care ating solul infectat apar mai întâi pete întunecate cu inele concentrice. Zona foliară din jur se poate îngălbeni. Frunzele afectate pot muri prematur, expunând fructele la arsuri solare. Infectează, de asemenea, tulpinile și fructele, prezentându-se sub forma unor pete negre pe fructe.

Gestionare: Îndepărtați plantele afectate și curățați temeinic resturile din grădina de toamnă. Vremea umedă și plantele stresate cresc probabilitatea unui atac. Pulverizările cu un fungicid care conține cupru și/sau sulf pot preveni dezvoltarea ulterioară a ciupercii.

sursa foto: www.ogorul.ro

Bolile tomatelor pot fi fatale dacă nu luați măsuri de gestionare în timp util. Este important să depistați orice boală din timp, înainte ca aceasta să se răspândească la toate plantele de tomate. Aplicați un fungicid precum CAVALER 600 SL de pe ogorul.ro. Este un tratament antifungic ecologic pentru toate tipurile de fructe și legume plantate în spații deschise sau în solarii și este formulat exclusiv pe baza de microorganisme antagoniste în raport cu factorii patogeni specifici culturilor vegetale țintă.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă