Numărul firmelor care a pus lacătul pe ușă în pandemie este de ordinul zecilor de mii. Firmele mici, cu un model solid de business, trebuie încurajate să crească până la un anumit prag, nu prăduite din prima zi, consideră antreprenorul Bogdan Rusu.
Mulți tineri vor să-și urmeze visul de a avea afaceri înfloritoare ca-n restul statelor din UE, însă odată intrați în lumea business-ului, mulți se trezesc cu sabia deasupra capului. Cât de greu a fost această perioadă și ce ne lipsește pentru a număra afacerile de succes, ne-a povestit Bogdan Rusu, antreprenor și consultant de business.
R.L: Cum ați fost afectat în această perioadă a pandemiei?
Cel mai rău a fost afectată compania noastră de servicii de îngrijire corporală și cele fizice care presteaza la sediul clienților. Aveam în plan să facem achiziții noi de aparatură de specialitate, însă am renunțat, pentru că am avut clienți reticienți la noile reguli impuse. Am avut foarte multe cheltuieli cu asigurarea măsurilor de protecție sanitară, apoi salarii, taxe și am totalizat pierderi pe anul trecut de zeci de mii de euro.
Din cunoștințele dvs care au fost cele mai mari probleme cu care s-au mai confruntat alți antreprenori?
Eu sunt și consultant și pot să vă spun ca pandemia a fost mumă și ciumă. Au fost vânzări record în IT, imobiliare și echipamente de protecție sanitară, dar știu multe exemple de antreprenori care au intrat în incapacitate de plată și au închis, lăsând șomeri în urmă.
Ce soluții ar trebui implementate chiar mâine de Guvern?
Guvernul este de fapt o noțiune mult prea generală. Ar trebui să existe planuri pe termen lung în economie care să continue, indiferent de cine ocupă fotoliul de ministru. Noi nu avem predictibilitate nici măcar pentru un an fiscal, ci observăm șicane între partide, replici, nimic concret sau coerent. De mâine? Trebuie să existe banii înainte să fie demarate programe de finanțare. Firmele mici, cu un model solid de business, trebuie încurajate să crească până la un anumit prag, nu prăduite din prima zi. Să se lucreze mai aproape cu mediul de afaceri, cu antreprenori care cunosc problemele și lipsurile cu care se confruntă business-urile. Să fie decuplată politica de partid de performanța economică a țării. Să se digitalizeze rapid instituțiile statului pentru ca micii antreprenori să nu mai fie purtați inutil pe drumuri și totodată să aibă acces mai rapid la datele de care au nevoie. Din păcate, am rămas la capitolul în care ni se cere să mai trimitem încă o dată copia de buletin sau certificatul firmei, care există deja.
Ați avut parte și de schimbări bune în această perioadă?
Desigur că nu au fost doar calamități în pandemie. În momentul de față pot să spun că am reușit să mă adaptez la noile reguli. Sunt optimist și fericit că am ocazia să lucrez cu antreprenori care nu renunță ușor. Pandemia ne face sa ne reinventăm, să regândim și să inovăm.
Ce este de învățat din această perioadă de pandemie și cum se vor schimba lucrurile în viziunea dvs?
În primul rând e important să nu mai așteptăm să ne salveze statul sau părinții. Să abandonăm noțiunile de șef, patron și să ne privim angajații ca pe parteneri. Aș menționa automanizarea, un domeniu în care vom asista la o cerere accelerată, astfel că unele joburi vor dispărea, iar altele vor fi necesare în noua realitate.
CV Bogdan Rusu
2018 – prezent, Director Marketing/Vanzari la ADP
2014 – prezent, fondator Antreprenori Anonimi
2013 – 2015, Masterat la Westphalia University of Applied Sciences – Gelsenkirchen, Germany
2011 – 2016, Business Relationships Manager, ANIS Romania
2009 – prezent, co-fondator al BRST Group