2.1 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăAgricultorii români afectați de importul de cereale din Ucraina primesc un ajutor...

Agricultorii români afectați de importul de cereale din Ucraina primesc un ajutor de 20 de milioane de euro

Agricultorii români afectați de importul de cereale din Ucraina primesc un ajutor de 20 de milioane de euro, a decis Guvernul României în ședința din 20 aprilie 2023.

Suma aprobată de Guvern este formată din două componente. Jumătate vine de la Comisia Europeană iar cealaltă jumătate provine din bugetul de stat al României.

„Actul normativ aprobat instituie o măsură de sprijin de urgență, pe baza unei scheme de susținere financiară, având ca obiect acordarea unui grant producătorilor agricoli afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina. Schema respectă dispozițiile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/739 al Comisiei din 4 aprilie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia și România, în cuantum total de 56,3 milioane euro.

România a primit un cuantum total de 10.050.000 euro care va fi suplimentat, din bugetul național, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu alte 10.050.000 euro.

Astfel, suma totală de 20.100.000 euro va fi acordată producătorilor agricoli din sectorul cerealelor, pentru cheltuieli angajate cu depozitarea în spații de depozitare proprii sau la terți, a producției proprii de grâu din recolta anului 2022.

Schema se aplică pe întreg teritoriul României pe baza de criterii obiective și nediscriminatorii, iar plățile sumelor reprezentând grantul se efectuează până la data de 30 septembrie 2023.

În termen de 15 zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial,  producătorii agricoli pot depune solicitarea la centrele locale / județene APIA, respectiv al municipiului București, unde au depus cererea unică de plată 2022″, a anunțat Guvernul României.

Potrivit Ministerului Agriculturii, cei care pot beneficia de sume din acest ajutor sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate sau persoane juridice. Una dintre condiții este ca solicitanții să fi avut producție de grâu în depozit la data de 1 februarie 2023.

Fără a mai aștepta compensații de la UE, patru țări membre au decis să stopeze importul de cereale din Ucraina. Aceste țări sunt Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iranul renunță la sancțiunile pentru femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă

Iranul nu va mai sancţiona femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă, chiar dacă lipsa acestui accesoriu presupune o încălcare a legii, a...

Un nou incendiu afectează o zonă întinsă la nord de Los Angeles

Un nou incendiu a izbucnit miercuri la nord de Los Angeles, ducând la ordine de evacuare într-o regiune deja lovită de incendii devastatoare, potrivit...

Liga Campionilor: Real Madrid învinge la scor pe RB Salzburg 5-1/Feyenoord Rotterdam-Bayern Munchen 3-0/PSG-Manchester City 4-2

Real Madrid, deținătoarea trofeului, a obținut o victorie clară, miercuri seara, în penultima etapă a Ligii Campionilor la fotbal, în timp ce Bayern Munchen...
Ultima oră
Pe aceeași temă