3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăEconomieDobânzile pentru credite cresc, cele pentru depozite rămân pierzătoare

Dobânzile pentru credite cresc, cele pentru depozite rămân pierzătoare

 

Deși Banca Națională a României a majorat, în ultimele două ședințe, dobânda de politică monetară, dând semnale clare că urmează o perioadă cu dobânzi în creștere, băncile nu au făcut încă nici o mișcare în ceea ce privește randamentele pe care le oferă la depozite și mențin dobânzile la un nivel cu mult sub inflație, chiar sub ținta BNR. Pe partea cealaltă, însă, ratele la credite au crescut în ultimele șase luni, ca efect direct al majorării dobânzilor interbancare ROBOR, în funcție de care sunt calculate și dobânzile variabile pentru împrumuturi în lei.

 Dintre băncile de dimensiuni medii și mari, OTP este singura care oferă un randament la depozite apropiat de 2%, în ciuda faptului că dobânda de politică monetară anunțată de BNR a ajuns deja la 2,25%, după două majorări consecutive.

Practic, celelalte bănci nu au mai operat nicio modificare pe dobânzile la depozite de aproximativ un an, deși semnalele transmise de Banca Centrală arată clar că se așteaptă o perioadă cu dobânzi în creștere.

Conform datelor portalului Conso.ro, cel mai avantajos plasament  ar fi la TBI Bank, care este, însă, o bancă de dimensiuni reduse, intrată recent pe piață și care nu beneficiază încă de încrederea românilor și așa încă foarte reticenți în ceea ce privește relația cu băncile. TBI Bank este și singura care oferă un nivel de dobândă similar cu ținta de inflație a BNR pentru anul acesta, adică 2,5%.

Concret, la un depozit pe șase luni în valoare de 50.000 de lei, un client ar retrage, la scadență, aproximativ 50.600 lei. În toate celelalte cazuri, dobânda este de sub 1,8% și chiar sub 1,5% în cazul majorității băncilor mari, care atrag cea mai mare parte a depozitelor.

 Pierdere în termeni reali

Alpha Bank este prima din plutonul băncilor de dimensiuni semnificative în ceea ce privește dobânzile pentru depozite cu un nivel de 1,6% pentru depozitul pe șase luni. Urmează Banca Transilvania, cu 1,25%, și Bancpost, cu 1%.

Cele mai mari bănci din România, adică BCR, BRD și Raiffeisen, oferă dobânzi de sub 1%, de aproape trei ori sub ținta de inflație a BNR și de peste patru ori sub nivelul inflației raportat la luna februarie 2018. Altfel spus, în termeni reali, adică din perspectiva bunurilor care pot fi cumpărate cu sumele depuse în bănci, depozitele bancare aduc pierderi.

Potrivit BNR, raportat la luna februarie 2017, prețurile de consum erau cu 4,72% mai mari în februarie 2018.

 Creditele s-au scumpit

Pe de altă parte, nivelul ROBOR la trei și șase luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei, este astăzi de peste 2%, adică de circa trei ori mai mare decât în martie 2017. Pentru românii cu credite, această creștere a însemnat, în funcție de tipul creditului și marja băncii, majorări de rate care au variat între 5-10% și chiar peste 20%, așa cum s-a întâmplat în cazul clienților din Programul “Prima Casă”, acolo unde marja băncii este una redusă, iar indicele ROBOR are o pondere semnificativă. 

Cele mai mari bănci din România, adică BCR, BRD și Raiffeisen, oferă dobânzi de sub 1%, de aproape trei ori sub ținta de inflație a BNR și de peste patru ori sub nivelul inflației raportat la luna februarie 2018.

 Briefing

Administraţia din România este îmbătrânită, nu în sensul biologic neapărat, dar ca gândire, ca dorinţă de schimbare, ca şi curaj de a schimba lucrurile. Şi atunci soluţia este la cei care încearcă să schimbe, dar şi cu suportul celor care vin din spate pentru ca lucrurile să se întâmple.“

Cele mai citite

Acțiunile Tesla explodează: Creștere spectaculoasă alimentată de contextul politic

În urmă cu mai puțin de două luni, Tesla părea să înregistreze unul dintre rarele sale ani de pierderi pe bursă. Totuși, o ascensiune...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Riflaje Decorative: Panourile care transformă radical aspectul casei 

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...
Ultima oră
Pe aceeași temă