10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomieDirecția Industrie de Apărare, scoasă din organigrama Ministerului Economiei

Direcția Industrie de Apărare, scoasă din organigrama Ministerului Economiei

Angajații din industria de apărare vor să spulbere mitul potrivit căruia industria românească este sabotată din afară în scopul de a fi distrusă, astfel ca țara să devină dependentă de importuri.

Sindicatele afiliate la Confederația Cartel Alfa trag un nou semnal de alarmă asupra situației din sector, care, din cauza lipsei de strategie și a unor decizii politice mai mult decât discutabile, este într-o situație critică. Potrivit cifrelor oficiale, în ultimii 28 de ani, România a coborât de pe locul 5 în lume în topul exportatorilor de armament, pe ultima poziție, după Bulgaria. În prezent, România mai exportă doar 7-8 produse, în timp ce înainte de Revoluție producea și exporta toate tipurile de armament.

Mai mult, grație unor decizii politice dubioase, doar 3,7% din totalul achizițiilor de tehnică de luptă, muniție și armament ale MAPN sunt de producție internă. Aceasta, spun sindicaliștii, în condițiile în care industria românească de armament poate produce aproape orice, dacă ar beneficia de câteva investiții minime. Pentru ca uzinele autohtone de armament să poată fi relansate, modernizate și prezente din nou pe piața mondială, MAPN ar trebui să facă minimum 30% din achiziții din producția internă, spun reprezentanții sindicatelor.

„Argumentul îl reprezintă programele de compensare pe achizițiile din import prin legea offset, care au lipsit cu desăvârșire, ceea ce a dus la distrugerea cu bună știință a acestei industrii. Lipsa de investiții a lăsat industria de apărare în pragul falimentului în ceea ce privește resursele financiare, capacitățile de producție, cercetarea și resursele umane. Considerăm că în primă fază ar fi necesară o investiție în valoare de 250 milioane de euro pentru ca această industrie să devină competitivă, modernă, și să poată face față pieței concurențiale. Sunt resurse financiare cu o durată scurtă de recuperare“, a declarat Constantin Bucuroiu, secretar național al Sindicatelor Reprezentative din Industria de Apărare. El a adăugat că se pot face și parteneriate public-privat, dar nici un politician nu vrea să-și asume o decizie. Aceasta, cu atât mai mult cu cât frecvența schimbărilor în funcții este foarte mare.

Nici măcar la uzinele care au contracte externe de anvergură nu se pot face investiții, pentru că, potrivit legislației în vigoare, statul extrage aproape tot profitul obținut.

Bucuroiu a mai spus că deși legea offset există încă din 2015, până acum nu a fost aplicată: „Toate achizițiile de armament ale armatei au fost făcute fără offset. Spre comparație, dacă România este zero la offset, Polonia este la nivelul de 120%”.

 

Salarii de mizerie într-un sector strategic

Angajații din industria de apărare sunt plătiți cu salariul minim  pe economie, inclusiv cei cu studii superioare, fără să beneficieze de bonificațiile cuvenite celor care lucrează în condiții speciale și nici măcar de tichete de masă, au mai spus liderii de sindicat. Ei au arătat că din cauza acestui nivel de salarizare, vârsta medie a angajaților din sector este de 54 de ani. Salariații sunt discriminați, spun sindicaliștii, întrucât lucrează cu pulberi explozive pe care le manipulează și le transportă, dar nu beneficiază de legislația privind condițiile speciale de muncă. Salariile neatractive și lipsa de perspectivă îi ține departe pe tineri de acest domeniu, iar în 10 ani, atunci când salariații rămași prin uzinele speciale se vor pensiona, nu va mai fi nimeni care să preia ștafeta.

 

Numiri în CA doar pe criterii politice

O altă cauză pentru care industria de apărare a ajuns la limită este lipsa de profesioniști în procesul de decizie. Sindicaliștii spun că numirile în Consiliile de Administrație ale societăților din sector se fac pe criterii strict politice, oamenii respectivi neavând legătură cu domeniul și neînțelegând importanța acestuia. Membrii CA acceptă aceste funcții fiindcă primesc pentru 1-2 ore de ședință o indemnizație cu mult peste salariul pe o lună de muncă al unui lucrător din domeniu, aceasta fiind raportată la salariul directorului general.

 

Reorganizarea Romarm, blocată

Programul de reorganizare al Companiei Naționale Romarm, solicitat în 2017 de către CSAT, nu a fost încă prezentat, fiind blocat la Ministerul Economiei, au mai spus liderii de sindicat. Ei solicită guvernanților să prevadă în acest plan transformarea fostei Direcții de profil în Autoritate Națională pentru Apărare, aflată în coordonarea primului ministru sau a Secretariatului General al Guvernului.

Propunerea sindicaliștilor vine într-un moment în care “Direcţia Industrie de Apărare” a dispărut pur și simplu din organigrama Ministerului Economiei, fiind transformată într-un simplu birou din cadrul instituției.

„La Ministerul Economiei s-a discutat o nouă formă de organigramă de funcţionare a instituţiei, unde Direcţia Industrie de Apărare dispare. Este o chestiune foarte periculoasă. În opinia mea, această idee a apărut în urma scandalului dintre secretarul de stat pe problemele industriei de apărare din minister, Ion Radu, şi Direcţia Specială. Când spui industrie de apărare, dar nu mai apare în organigramă pe nicăieri… şi e doar un birou care se ocupă de mai multe chestii, lucrurile intră în derizoriu”, a declarat Constantin Bucuroiu, care este și liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni.

Liderii de sindicat au solicitat o întâlnire de urgență cu președintele PSD, Liviu Dragnea, dar nu au primit deocamdată nici un răspuns.   

Cele mai citite

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă