3 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăEconomieDecizie finală a Black Sea Oil&Gas: Va extrage gaze din Marea Neagră

Decizie finală a Black Sea Oil&Gas: Va extrage gaze din Marea Neagră

Compania a transmis, joi, că speră că Executivul de la Bucureşti va elimina OUG 114/2018, care impune noi taxe pentru companiile din sectorul energetic: ‘’Decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că Black Sea Oil&Gas (BSOG) şi partenerii săi de concesiune vor reuşi restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe şi contribuţii suplimentare recent introduse, precum şi a oricăror restricţii privind libera circulaţie a gazelor pe o piaţă deplin liberalizată, conform legislaţiei europene. Acestea sunt necesare atât pentru a face proiectul MGD o investiţie viabilă, cât şi pentru a încuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagră”, se arată într-un comunicat al BSOG, citat de Agerpres.

Directorul general Marc Beacom a precizat că BSPG va extrage gaze din Marea Neagră şi în situaţia în care actuala legislaţie nu va fi modificată: “Am luat decizia finală de investiţie şi suntem hotărâţi să mergem mai departe indiferent de eventualul rezultat al acestor prevederi dezastruoase”. Potrivit lui Beacom, întreaga infrastructură legată de acest proiect, respectiv toate facilităţile de pe mare şi de pe uscat, va fi gata în primul trimestru din 2021, iar prima extracţie de gaze este planificată pentru 1 februarie 2021.

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) este primul de acest tip în zona românească a Mării Negre după anul 1989. Investiţia constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor (STG) din comuna Corbu, judeţul Constanţa.

Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG.

BSOG precizează că aproximativ 70% din totalul activităţilor contractate pentru proiectul MGD provin din România.

Construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a întregii infrastructuri marine şi terestre a proiectului MGD se vor realiza în aproximativ doi ani, în baza unui contract de antrepriză generală încheiat cu GSP Offshore. Platforma de foraj Uranus a GSP va asigura forajul celor cinci sonde de producţie.

Recent, BSOG a încheiat un acord de vânzare a gazelor cu o filială din România a Engie pentru întreaga producţie obţinută, mai puţin cota pe care producătorii sunt obligaţi să o vândă pe piaţa centralizată. De asemenea, BSOG a încheiat cu Transgaz un contract de transport al gazelor naturale pentru o perioadă de 15 ani. Black Sea Oil&Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este o companie independentă cu sediul în România, care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. 

Cele mai citite

Max Verstappen, aproape de al patrulea titlu mondial în Las Vegas! Scenariile care îl pot încorona campion

Max Verstappen, triplu campion mondial, are șanse mari să își asigure al patrulea titlu consecutiv în Formula 1 în cadrul Marelui Premiu din Las...

Rezultatele la alegerile prezidenţiale vor putea fi urmărite în timp real

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat o premieră tehnologică pentru alegerile prezidențiale, realizată în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS)...

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a opta lună consecutiv

Banca Națională a României a revizuit în creștere prognoza inflației pentru finalul anului 2024 la 4,9%, față de 4% anterior BNR a estimat că inflația...
Ultima oră
Pe aceeași temă