„România a atras 3,3 miliarde euro de pe pieţele externe de capital la costuri atractive în contextul propagării pandemiei Covid-19. (…) Valoarea totală a emisiuni este de 3,3 miliarde euro, nivelul subscrierii finale fiind de peste 3 ori mai mare, prin participarea unui număr de peste 585 de investitori”, arată Ministerul de Finanţe într-un comunicat.
Fondurile aferente acestei tranzacţii au intrat în conturile Trezoreriei marţi, 26 mai.
„Emisiunea de euroobligaţiuni lansată în data de 19 mai 2020 de Ministerul Finanţelor Publice s-a bucurat de un interes excepţional din partea investitorilor, România reuşind o serie de performanţe care i-au consolidat, încă o dată, poziţia de emitent sofisticat pe pieţele externe de capital: prin volumul impresionant al cererii, precum şi prin volumul final al tranzacţiei, este cea mai mare emisiune de euroobligaţiuni lansată de un emitent suveran din zona non-Euro şi a doua cea mai mare din regiunea CEE; tranzacţia reprezintă cel mai mare volum de finanţare realizat de Romania într-o singură zi; s-a bucurat de cea mai mare cerere înregistrată vreodată la o emisiune din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro), dar şi la închiderea tranzacţiei când nivelul cererii s-a menţinut la un nivel record, de 12 miliarde euro”, informează ministerul, conform News.ro.
Acesta arată că s-a realizat cea mai mare reducere a costului faţă de nivelul iniţial lansat în piaţă, de 50 de puncte de bază.
„Succesul acestei tranzacţii demonstrează încă o dată încrederea de care se bucură România din partea comunităţii internaţionale a investitorilor, chiar şi în această perioadă provocatoare, generată de pandemia Covid-19.
Guvernul rămâne în continuare pe deplin angajat în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, iar împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanţare în creştere, rezultate din deficitul bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice.
În contextul actual, dominat de efectele socio-economice negative cauzate de pandemia COVID-19, atât volumul atras, precum şi cererea record din partea investitorilor şi primele de emisiune aferente tranzacţiei reprezintă realizări deosebite ale României, în calitate de emitent suveran din categoria pieţelor emergente”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.
Emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de cinci ani, cu un randament de 2,793% şi o rată de dobândă de 2,750% pe an şi 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% şi o rata de dobândă de 3,624% pe an.