12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieCum se pot simplifica procedurile de vămuire

Cum se pot simplifica procedurile de vămuire

În special birourile vanmale din Bucureşti au avut această problemă. Camioanele nu au putut părăsi vămile până când autoritățile nu au confirmat primirea taxelor vamale datorate în conturile proprii. Au fost între două și cinci zile de așteptare.

În era digitală, 90% din operațiunile de vămuire din România sunt realizate în continuare în procedură normală. Prezența fizică a mijloacelor de transport în vămi e necesară.

Controalele trebuie să se realizeze în timpul programului de lucru al ofițerilor vamali, iar plata sumelor aferente taxelor de import trebuie confirmată de către biroul vamal.

„Vămuirea la domiciliu presupune implicare minimă din partea ofițerilor vamali și se poate face chiar și în afara orelor de program, în baza unei autorizații.” Mihai Petre, EY România

Apar astfel întârzieri în lanțul logistic. Importatorii plătesc mai mult pentru transport, birourile vamale sunt supraaglomerate, întârzie darea în producție sau livrarea la timp a mărfurilor, iar consumatorul plătește astfel mai mult. Ce soluții oferă legislația vamală pentru o vămuire fluidă?

Una e amânarea momentului plății taxelor la import. La cererea importatorului, bunurile pot fi importate cu plata amânată maximum 30 de zile.

O astfel de procedură este esențială în cazul importatorilor cu flux mare de operațiuni. Se câștigă așa atât un avantaj de flux de numerar, cât și timp la formalitățile de vămuire.

A doua soluție este vămuirea la domiciliu. Aceasta face posibilă sosirea mijlocului de transport direct la depozit, fără drumuri la biroul vamal. Controlul vamal și liberul de vamă se face direct la sediul importatorului.

„Procedura presupune implicare minimă din partea ofițerilor vamali și se poate face chiar și în afara orelor de program ale acestora, în baza unei autorizații”, spune Mihai Petre, EY România.

 

Când se face plata

La această procedură, plata taxelor se face la depunerea declarației vamale globale (recapitulative), care conține toate înregistrările de mărfuri de import din evidențele importatorului, efectuate pe parcursul unei luni calendaristice (termenul maxim permis).

În comparație cu alte state din UE, în România procedurile simplificate sunt foarte puțin utilizate.

Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă