15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieCum obţii amânarea ratelor la un credit în perioada coronavirus

Cum obţii amânarea ratelor la un credit în perioada coronavirus

O ordonanţă de urgenţă a fost adoptată ieri de Guvern.

Ionel Dancă: Am avut discuții cu reprezentanții sistemului bancar, cu BNR și am ajuns la un acord în privința acordării celor care în această perioadă au intrat în dificultate și nu mai pot plăti ratele la creditele bancare, să aibă facilitatea unei perioade de amânare de până la nouă luni.

În acest sens, statul se angajează să garanteze de la stat dobânda aferentă acestei perioade de amânare și ulterior încheierii acestei perioade clienții băncilor vor beneficia de o reeșalonare, o rescadențare a creditului, astfel încât practic costul creditului care a fost amânat la plată în această perioadă să fie plătit ulterior, împărțit pe toată durata perioadei de creditare.

Rep.: Dacă eu am acum un credit și cer băncii să mă păsuiască timp de nouă luni, din momentul în care voi reîncepe să-mi plătesc rata lunară la bancă, perioada mea totală de rambursare a creditului practic mi se va prelungi cu nouă luni, adică cele nouă luni care mi se scad acum, corect?

I.D.: Corect, sigur, asta în înțelegerea dintre clienți și bănci, că pot fi clienți care nu-și doresc această prelungire și dacă au capacitatea, pot să facă plăți în avans sau imediate, astfel încât să rămână în același calendar de scadențare a ratelor.

Rep.: Deci totul se face la cererea clientului.

I.D.: La cererea clientului.

Rep.: Și perioada aceasta va fi fixă, nouă luni sau e la mica înțelegere între bancă și client? Poate fi de trei luni, poate fi de șase luni?

I.D.: Este de până la nouă luni, în funcție de cum vor ajunge la un acord clientul cu banca, la cererea clientului, evident.

Cele mai citite

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă