22.5 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăEconomieCum arată în pandemie piaţa spaţiilor industriale

Cum arată în pandemie piaţa spaţiilor industriale

Nivelul este în uşoară creştere faţă de cel înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut, de aproximativ 240.000 de metri pătraţi, a anunţat miercuri compania de consultanţă imobiliară JLL.
 
”Volumul spaţiilor industriale şi logistice închiriate în prima jumătate a anului a totalizat aproape 250.000 de metri pătraţi, nivel în uşoară creştere faţă de cel înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut, de aproximativ 240.000 de metri pătraţi.

 Peste 60% din volum a fost intermediat de JLL România, care a realizat şi cele mai mari tranzacţii din acest an, respectiv cele prin care Profi a închiriat două depozite la Craiova şi Timişoara, de 57.000 mp şi 58.500 mp”, precizează compania.

De altfel, cel mai mare volum al cererii a venit de la companiile din FMCG, care au închiriat jumătate din volumul total înregistrat în prima jumătate a anului (126.000 mp), din producţie (24%, respectiv 60.000 mp) şi cu activităţi în domeniul distribuţiei şi logisticii (18%, 45.200 mp).

Bucureştiul a atras cea mai mare parte din cererea de spaţii industriale şi logistice din ţară, respectiv 32% (aproximativ 81.000 metri pătraţi), acesta fiind urmat de Timişoara (68.400 metri pătraţi), Craiova (57.500 metri pătraţi) şi Arad, cu aproape 20.000 de metri pătraţi tranzacţionaţi.

Având în vedere evoluţiile din prima jumătate a anului, aşteptările JLL privind cererea din 2019 sunt optimiste, astfel că societatea se aşteaptă la un volum de tranzacţii comparabil cu cel înregistrat în ultimii 3 ani, în jurul a 450.000-500.000 metri pătraţi/an.

”Piaţa industrială a reuşit să îşi menţină dinamica şi în acest an, chiar dacă aşa cum era de aşteptat planurile companiilor au fost date peste cap de criza Covid-19.

Suntem optimişti în privinţa evoluţiei cererii având în vedere şi faptul că vânzările din retail au crescut în luna mai cu 18,5% faţă de aprilie, după scăderea abruptă din aprilie. În acelaşi timp, este îmbucurătoare şi abordarea dezvoltatorilor care au continuat investiţiile chiar şi în condiţiile dificile care s-au manifestat la nivelul economiei naţionale şi nu numai”, a declarat Viorel Opaiţ, business development director JLL România, cel care a realizat cele mai mari tranzacţii de pe piaţă, în acest an.

Datele JLL, pe baza informaţiilor comunicate de către dezvoltatori, arată că în acest an urmează să fie finalizate proiecte totalizând circa 600.000 de metri pătraţi, ceea ce va urca stocul la peste 5 milioane de metri pătraţi.

Cele mai citite

Consiliile de Administrație ale TAROM și CNAB nu mai sunt funcționale. Se rupe coaliția în companiile de stat?

Consiliile de Administrație (CA) ale TAROM și Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) nu mai sunt funcționale, în acest moment, au declarat, pentru “România liberă”,...

Prin măsurile impuse de PSD la guvernare, nivelul de trai în România se apropie de media europeană

Creșterea puterii de cumpărare a românilor De la revenirea la guvernare, obiectivul asumat de PSD a fost creșterea nivelului de trai al tuturor românilor. Puterea...

Consiliile de Administrație ale TAROM și CNAB nu mai sunt funcționale. Se rupe coaliția în companiile de stat?

Consiliile de Administrație (CA) ale TAROM și Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) nu mai sunt funcționale, în acest moment, au declarat, pentru “România liberă”,...
Ultima oră
Pe aceeași temă