Acțiunea a fost agreată de ambele guverne – de la Berlin și de la București, deși în cazul României au apărut ulterior discuții privind legalitatea deplasării acestor oameni, proveniți inclusiv din județul Suceava, până la aeroportul din Cluj, unde îi așteptau avioanele charter spre Germania. Unii analiști au remarcat și faptul că acestor oameni li se interzice munca în România, pe motiv de epidemie, dar li se permite munca în Germania.
Ce-i drept, ca număr de decese raportat la numărul de persoane infectate cu coronavirus, Germania stă mult mai bine decât România, iar sistemul medical din Germania este mult superior celui din România. Acest lucru poate reprezenta un motiv de încurajare atât pentru cei care ajung în Germania, cât și pentru rudele lor rămase în România.
Un exemplu de anunț de angajare legal, publicat anul trecut și retransmis chiar de românii din Germania, suna astfel:
“Operatori roboți industriali f/b/d (cu sau fără experiență). Se oferă:
– contracte nedeterminate
– asigurări sociale și medicale plătite (AOK)
– salar de start 11€ / oră crescător până la 17,24€ / oră (brut)
– plata orelor suplimentare
– sporuri de noapte / ore suplimentare plătite (25%)
– prime de Crăciun și concediu
– Spritgeld
Se cere:
– limba germană minim / conversațional
– disponibilitate de lucru în 3-4 schimburi
– mașină proprie”
Un alt anunț, pentru sudori calificați, preciza și mai clar că muncitorilor străini li se oferă “contracte de muncă nedeterminate germane”.
Problema este că, în anul 2020, mulți dintre angajații proveniți din România nu sunt asigurați medical în Germania, avertizează Horațiu Dancu, asistent social și consilier pentru cetățenii români defavorizați, citat de site-ul Deutsche Welle.
În principiu, asigurarea medicală pentru sezonieri în Germania nu este reglementată de sistemul social din această țară, dacă munca se efectuează pe durata de cel mult trei luni, a explicat Horațiu Dancu. „Teoretic, se poate pleca de la premisa că persoanele care se încadrează în durata asta de muncă nu sunt asigurate în sistemul social german”.
Potrivit presei din Germania, un muncitor sezonier român a murit deja în această țară, după ce fusese depistat pozitiv cu coronavirus. Acest român era muncitor sezonier, avea 57 de ani, lucra în landul Baden-Württemberg din 20 martie și ar fi contactat virusul în Germania.
Pentru lucrătorii străini din Germania, există site-uri specializate în consiliere, care dau informații inclusiv în limba română.
“Regulă generală: Când vă îmbolnăviți – indiferent dacă ați fost infectat cu coronavirus sau suferiți de alte boli – trebuie să trimiteți angajatorului și casei de sănătate scutirea medicală de la medic. Pe timp de boală aveți dreptul la continuarea plății salariului normal de către angajator timp de șase săptămâni”, indică un asemenea site.
Pe de altă parte însă, muncitorii veniți din România sunt avertizați să fie foarte precauți dacă angajatorul german le cere să semneze documente suplimentare, specifice crizei de coronavirus, întrucât ar putea avea consecințe negative asupra dumneavoastră”. O întrebare rămasă fără răspuns este ce se întâmplă dacă românul deja ajuns în Germania refuză semnarea unui asemenea act adițional.
(INTREBARI ESENTIALE)
Ce salarii pot primi românii care lucrează în Germania?
Pentru muncitori calificați, salariile promise la momentul angajării sunt între 11 și 17 euro brut pe oră, plus sporuri pentru orele suplimentare prestate.
Ce drepturi au lucrătorii români în Germania?
Dacă munca se face cu contract pe durată nedeterminată, angajatorul le plătește asigurări sociale și medicale, dar problema nereglementată este cea pentru contracte cu durata maximă de trei luni.