2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăEconomieCriza EnergeticăRusia susține că, fără ea, Europa nu poate avea securitate energetică

Rusia susține că, fără ea, Europa nu poate avea securitate energetică

Rusia susține că, fără participarea ei, Europa nu poate avea securitate energetică.

Acest avertisment a fost transmis, la data de 2 septembrie 2022, de Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat. Duma este Camera inferioară din Parlamentul Federației Ruse. „Securitatea energetică a Europei, fără Rusia, este imposibilă”, a susținut Volodin într-un mesaj postat pe rețeaua Telegram. Volodin consideră că, acum, când prețul internațional al gazelor a crescut iar țările din UE se tem că Rusia le va sista livrările de gaz, „a venit momentul adevărului pentru șefii de stat din Europa”.

Pentru a depăși criza energetică, țările din Europa „trebuie să anuleze sancțiunile ilegitime împotriva țării noastre”, a cerut președintele Dumei de Stat a Rusiei. În plus, Volodin cere ca Europa să pună în funcțiune gazoductul Nord Stream 2. Acest proiect fusese stopat de Germania la 22 februarie 2022, chiar înainte ca Rusia să atace Ucraina. Până la acel moment, proiectul Nord Stream 2 a costat 11 miliarde de dolari. Teoretic, construcția gazoductului este finalizată încă din septembrie 2021.

Dar dacă nu ridică sancțiunile împotriva Rusiei, viața cetățenilor din respectivele țări „va deveni și mai dificilă”, a amenințat șeful Dumei.

Europa ar avea securitate energetică doar dacă ridică sancțiunile contra Rusiei

Pe ansamblul anului 2021, țările din Europa au cumpărat 341 de miliarde metri cubi de gaz. Aproximativ jumătate din această cantitate a fost gaz livrat de Rusia prin conducte, a precizat Volodin.

Imediat după declarațiile făcute de oficialul rus, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că pregătește o lovitură economică asupra întregii Europe.

Interesant este faptul că unele țări UE au început deja să negocieze cu Rusia. Bulgaria urmează să negocieze pentru a importa gaze, a anunțat guvernul de la Sofia. Separat, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijarto, a anunțat că țara lui a ajuns deja la un acord cu Rusia.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...
Ultima oră
Pe aceeași temă