16.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăEconomieCriza EnergeticăLegea offshore, degeaba! România nu poate supraviețui fără importuri

Legea offshore, degeaba! România nu poate supraviețui fără importuri

România nu poate asigura continuitatea livrării gazelor consumatorilor români fără importuri, deoarece nu avem un sistem pus la punct, sunt de părere specialiștii de la Asociația Energia Inteligentă. Această observație vine ca urmare a discuțiilor intense despre beneficiile pe care le are România prin legea offshore.

Liberalizarea pieţei de gaze din România suprapusă peste o modificare substanțială a curbelor de consum și a celor de producție, face ca folosirea depozitelor de înmagazinare a gazelor naturale pe care le are România, să fie nesatisfăcătoare. Acest lucru face ca România să se echilibreze cu importuri de gaze ceea ce face imposibilă în prezent reducerea totală a dependenței de importuri, deoarece sistemul de gaze a fost construit încât să nu poată funcționa fără importuri.

,,Apreciez că una dintre măsurile reducerii dependenței de import este regândirea sistemelor de înmagazinare și dezvoltarea rapidă a unor depozite în zăcăminte saline, acvifere sau mine părăsite, care îndeplinesc condițiile de etanșeitate, rezistență la presiune, amplasare față de centre de consum/conducte de transport.”, a declarat Dumitru Chisăliță, președinte Energia Inteligentă.

Una dintre măsurile propuse de specialiștii în energie este regândirea actualelor depozite sub forma transformării unora dintre acestea din depozite cu acces reglementat la depozite staregice sau tehnologice, astfel încât să se asigure creșterea securității energetice a României și asigurarea continuității livrării gazelor la consumatori.

Țările din UE și au construit depozite de înmagazinare gaze atât în zăcăminte depletate cât și în caverne de sare sau acvifere, tocmai pentru a-și reduce vulnerabilitatea la vârf de consum și a putea să asigure continuitatea livrării gazelor la consumatorul final.

România a ales, în mod eronat, să construiască exclusiv depozite de înmagazinare în zăcăminte depletate, fapt ce face ca să fie în imposibilitatea ca pe perioada rece să asigure livrarea gazelor la consumatori fără gaze de import, mai concluzionează specialiții de la Energia Inteligentă.

Dispute politice interne

Până ca legea offshore să ajungă să intre în vigoare, președintele AUR, George Simion, revine cu noi atacuri la adresa ministrului energiei Virgil Popescu.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, șeful AUR a scris: Este Virgil Popescu un hoț? Argumentați, vă rog, că pe mine nu mă cred deontologii…”.

Virgil Popescu a reacționat la acuzația calomnioasă. Ministrul Energiei pune mesajul copreședintelui AUR pe seama orientării pro-ruse și asigură că independența energetică a României este cea mai bună mișcare strategică ce poate fi făcută în contextul actual de securitate.

„Când trompetele rusești se reactivează și răspândesc calomnii si minciuni, îmi dau seama ca facem bine ceea ce facem. România va deveni independentă energetic și văd că deranjează”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Discuțiile s-au aprins în contextul în care  Virgil Popescu a anunțat vineri seară acordul dintre Romgaz şi Exxon pentru preluarea participației americane în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră și semnarea contractului săptămâna viitoare.

”Astăzi în AGA Romgaz s-a aprobat tranzacția cu Exxon. Săptămâna viitoare se va semna contractul dintre Romgaz și Exxon. Decizia de investiție va putea fi luată de către OMV Petrom și cei de la Romgaz, la finalul anului acestuia sau începutului anului viitor.” a declarat ministrul Energiei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Cum afectează comasarea alegerilor mii de tineri din România

Mai multe ONG-uri fac apel la premierul țării, Marcel Ciolacu căruia îi cer printr-o scrisoare deschisă să reducă, la 45 de zile înainte...

Vize gratis pentru America. Nu pentru toată lumea, însă

Guvernul intenționează să plătească pentru câteva zeci de mii de bugetari vizele de turism și de afaceri pentru America. Măsura se încadrează în...

Anunț important oficial legat de cardurile de energie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a confirmat că, în sezonul rece rămas din primăvara lui 2024, românii vor continua să primească sprijin pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă