3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieCristian Roșu (ASF): Pregătirea profesională, temeiul dezvoltării pieței asigurărilor

Cristian Roșu (ASF): Pregătirea profesională, temeiul dezvoltării pieței asigurărilor

„În anul 2018 piața asigurărilor și-a îmbunătățit indicatorii de solvabilitate. Subscrierile pe asigurări de locuințe au crescut cu circa 5%, deși numărul polițelor s-a diminuat cu circa 300 mii.

Gradul de penetrare a asigurărilor în PIB este în jur de 1,07%, comparativ cu Germania – 8,1% sau Franța – 12%. Densitatea asigurărilor se situează, în prezent, la circa 109 euro, față de Polonia sau Cehia unde aceasta depășește 350 euro.

Evoluția a fost favorabilă, dar este departe de ceea ce ne-am dori; creșterea pieței asigurărilor este mai mică decât a PIB-ului.

Trebuie să ne gândim la ceea ce avem de făcut pentru a îmbunătăți situația, pe cel puțin 2 paliere:

1. activitatea ASF;

2. educația financiară.

Este foarte important ca educația financiară să fie facută temeinic, pentru ca rezultatele acesteia se vor vedea pe termen lung. ASF are câteva proiecte în acest sens – pentru a crea un cadru legislativ flexibil și ușor de aplicat.

Se vor reanaliza o serie de norme, există propuneri de modificări ale legislației pentru a o aduce în concordanță cu realitățile economice prezente. Legea asigurărilor mutuale a trecut de cele 2 camere ale Parlamentului și probabil în cursul lunii aprilie va deveni funcțională și se vor emite normele de aplicare.

ASF are în vedere reașezarea legii Fondului de Garantare, ca să servească mai bine interesele asiguraților. Se va interveni și asupra legii rezoluției, ca să permită o intervenție timpurie, mai eficientă.

Se va acorda un sprijin substanțial Institutului de Studii Financiare și se vor dezvolta colaborări și cu alte instituții de învățământ, ca să îmbunătățească pregătirea profesională a corpului de angajați ai asigurătorilor – să se realizeze o interacțiune mai profesionistă cu publicul în timpul actului de vanzare.”

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă