Credit Suisse a acceptat luni să plătească Franței 238 de milioane de euro (234 milioane de dolari) pentru a soluționa un caz de fraudă fiscală și spălare de bani, lăsând în urmă încă o problemă legală, în timp ce pregătește o revizuire strategică.
Acordul rezolvă o investigație în Franța privind faptul că banca elvețiană, care încearcă să se redreseze în urma pierderilor și a scandalurilor, a ajutat clienții să evite plata impozitelor pe averea lor, notează Reuters.
Presupusa schemă, despre care procurorii au spus că a avut loc în mai multe țări între 2005 și 2012, a cauzat „prejudicii fiscale” de peste 100 de milioane de euro statului francez, a declarat parchetul.
„Înțelegerea nu cuprinde o recunoaștere a răspunderii penale. Banca este încântată să rezolve această chestiune, care marchează un alt pas important în rezolvarea proactivă a litigiilor și a problemelor moștenite”, a precizat banca într-un comunicat.
Avocații Credit Suisse au refuzat să răspundă la întrebările privind înțelegerea în instanță, unul dintre ei afirmând că acordul a fost cea mai bună modalitate de a „întoarce pagina”.
Acțiunile Credit Suisse au scăzut ușor după aflarea veștii acordului.
Credit Suisse, una dintre băncile elvețiene de importanță sistemică, urmează să facă publice detaliile revizuirii sale strategice, alături de rezultatele celui de-al treilea trimestru, pe 27 octombrie.
Banca a părut mai dispusă să rezolve problemele juridice sub conducerea noului șef al departamentului juridic, Markus Diethelm, care s-a alăturat în iulie și a adoptat o abordare mai proactivă decât predecesorul său.
În această lună, a fost de acord să plătească 495 de milioane de dolari pentru a soluționa acuzațiile de vânzare incorectă a titlurilor de valoare garantate cu ipoteci în Statele Unite, cea mai recentă plată legată de gafele din trecut care au afectat reputația băncii.
În iunie, banca a fost condamnată pentru că nu a reușit să prevină spălarea de bani de către o bandă bulgară de traficanți de cocaină, în timp ce o instanță din Bermuda a decis că un fost prim-ministru georgian și familia acestuia să primească daune de peste 600 de milioane de dolari de la divizia de asigurări de viață a Credit Suisse, decizie la care banca a făcut apel.
Un caz similar este în curs de soluționare în Singapore.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News