-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomieCoșul minim decent de consum pentru o familie depășește două salarii...

Coșul minim decent de consum pentru o familie depășește două salarii medii nete

La stabilirea acestei valori s-a luat în calcul că unul dintre copii are între 12 și14 ani, iar celălalt între 8 și10 ani.

Coșul minim de consum reprezintă un indicator normativ ce evaluează nevoile reale ale oamenilor, și nu identificarea comportamentului actual de consum al populației – precizează documentul citat. Potrivit cercetării, coșul minim decent de consum pentru o familie alcătuită din doi adulți și un copil este de 5.551 lei, pentru una formată din doi adulți fără copii  – 4.146 lei, iar pentru o persoană adultă  – 2.552 lei/lună.

„Raportul stabilește cu un nivel ridicat de precizie costul unui trai minim decent în momentul de față în România. Acesta poate servi drept instrument în elaborarea politicilor sociale și de salarizare ale autorităților publice și oferă o bază solidă de fundamentare a negocierilor colective“, precizează autorii studiului.

Structura coșului minim de consum pentru un trai decent cuprinde 11 capitole, de la alimentație până la fondul de economii al familiei, însumând 226 de itemi.

 

Ce elemente au fost luate în calcul 

„Ideea unui coș minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supraviețuirii – adăpost, alimentație –, coșul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente, cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educația, îngrijirea sănătății, transportul, comunicațiile, recreerea, precum și eventualele  cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.)“, se arată în studiu. În document se precizează că „traiul decent se deosebește de ideea de subzistență (cea la care implicit face referință în mod tradițional consumul minim) atât prin numărul și tipul nevoilor ce trebuie acoperite, cât și prin gradul în care acestea sunt acoperite (de exemplu, o locuință decentă trebuie să îndeplinească niște condiții suplimentare pe lângă oferirea de adăpost). Standardul de decență are deci atât o dimensiune cantitativă, cât și una calitativă“.

Astfel, potrivit autorilor studiului, conceptul de trai minim decent se referă atât la nevoile biologice, dar și la cele sociale care intervin în viața de zi cu zi. Acestea includ o alimentație echilibrată, îmbrăcăminte și încălțăminte noi, o locuință mobilată și echipată corespunzător, care oferă autonomie membrilor, dar și posibilitatea de a plăti facturile, de a-și îngriji sănătatea, de a se recrea în afara casei și de a pleca în vacanță o dată pe an. De asemenea, s-a luat în calcul și posibilitatea de a constitui un fond de economii pentru  cheltuieli neprevăzute sau diverse investiții ulterioare. 

Studiul realizat de Syndex, Institutul de Cercetare a Calității Vieții, împreună cu Fundația Friedrich Ebert Stiftung s-a bazat pe datele colectate în cinci dintre cele mai dinamice orașe din țară din punct de vedere economic și demografic: Brașov, Cluj, Iași, Constanța și Timișoara. În fiecare locație au fost strânse câte două seturi de prețuri: unul din supermarketuri și unul din piețe. Cercetarea de teren a fost realizată în perioada iulie-septembrie 2018.   

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente pentru scrutinul prezidențial este de 18.008.480 de cetățeni...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente pentru scrutinul prezidențial este de 18.008.480 de cetățeni...
Ultima oră
Pe aceeași temă