29 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăEconomieComuna din România fără asistaţi social, unde toată lumea muncește

Comuna din România fără asistaţi social, unde toată lumea muncește

Acum, niciunul din cei peste 1.300 de locuitori nu primeşte ajutor social. Toată lumea munceşte, după ce primarul le-a spus că nu va da bani celor care stau „la întins mâna”, transmite Mediafax.

Ioan Rusu este primar al comunei Ezeriş din anul 2000. Atunci primeau ajutor social în jur de 120 de persoane, deşi mulţi aveau gospodării cu animale ori tractor în curte.

„Erau şi asistaţi sociali care aveau şi 70, 80, 100 de oi, tractor în curte şi maşină şi primeau ajutoare de la statul român, de la noi, practic, că cei care muncesc produc şi din ce produc plătesc şi asistaţii sociali. I-am pus să facă un şanţ de 100 de metri şi s-au îmbătat ca porcii, asta prin 2004 a fost”, a povestit, corespondentului Mediafax, Ioan Rusu.

Primarul comunei Ezeriş a afirmat că a reuşit să scadă numărul asistaţilor sociali cu 75% în primul mandat, după ce nu le-a mai acordat indemnizaţii decât celor care chiar îndeplineau condiţiile legii.

„Undeva după anul 2008 am avut şapte, opt asistaţi sociali, iar numărul lor a tot scăzut până am ajuns la unul şi la niciunul. Ultimul asistat social pe care l-am avut a fost o băbuţă, de peste 80 de ani, care a decedat anul trecut. Ea a fost singurul asistat social din comună, în ultimii cinci ani. Este posibil să nu ai asistaţi sociali, pentru că la noi în comună toată lumea munceşte, nu stă la întins mâna. Nu le-am dat ajutoare sociale când au vrut şi s-au dus ei singuri la muncă. Dacă nu primeşti pomană, trebuie să te duci să munceşti, că altfel nu merge. Ajutoarele sociale sunt obligatorii în condiţiile legii, dar unii primari mai trec şi pe lângă lege şi le dau ajutoare”, a explicat Ioan Rusu.

Primarul comunei Ezeriş a mai precizat că, în timp, i-a convins pe localnici că nu e o soluţie să primească ajutor social, pentru că sunt locuri de muncă şi chiar i-a ajutat pe o parte dintre ei să se angajeze în firme private din oraşele vecine.

Ioan Rusu a mai spus că unii primari se folosesc de asistaţii sociali pentru a obţine mai multe voturi la alegeri, însă el preferă să nu facă un astfel de compromis, iar gestul său a fost apreciat de comunitate. Primarul mai spune că banii care s-ar fi dus pe ajutoare sociale sunt folosiți pentru investiții, în această comună foarte săracă.

„Mie nu mi-au scăzut voturile pentru că le-am explicat celor din jurul meu că nu este corect să ne batem joc, că ne batem joc de bani şi de noi, nu de altcineva. Oamenii au înţeles în timp şi au văzut că este bine”, a conchis Ioan Rusu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă