Ordonanța de Guvern potrivit căreia clienții restaurantelor sau ai magazinelor au dreptul de a nu achita contravaloarea produselor selectate sau consumate dacă nu li se înmânează un bon fiscal a intrat luni în vigoare.
Totuși, această ordonanță lasă cale liberă unor abuzuri din partea clienților, pentru că nu este suficient de clară.
"Este o speţă la care e dificil de răspuns în momentul de faţă. Insişti ca vânzătorul să-ţi dea bonul, dacă nu, vei chema Poliţia, cu pâinea în mână, probabil, nu ştiu. E o întrebare, sigur, la limita anecdoticului. Suni la 112… nu ştiu ce să spun la întrebarea asta. Pentru o pâine, nu ştiu. În momentul în care un cumpărător nu solicită bon fiscal, e lipsit de şansa – mică, mare – de a câştiga la Loteria bonurilor fiscale. Deci, dacă comerciantul mă lipseşte pe mine de dreptul de a trage un loz în plic, înseamnă că eu pot să nu-l plătesc", a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, Corneliu Calotă, potrivit capital.ro.
Citește și: Românii ar putea să nu plătească la restaurant dacă nu primesc bon fiscal
Potrivit ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, această modificare este inspirată din modelul dat de Grecia și nu prezintă riscul unor abuzuri din partea clienților, care, într-un restaurant, s-ar ridica repede de la masă, înainte să primească bonul fiscal.
Conform proiectului Loteriei bonurilor fiscale, persoanele fizice rezidente şi nerezidente care au împlinit deja vârsta de 18 ani şi deţin bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii în ţară vor putea participa, din iulie, la "Loteria bonurilor fiscale", bugetul total alocat pe şase luni din acest an urmând să fie 10 milioane lei
Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată şi ocazional, după minimum 15 zile de la sfârșitul intervalului calendaristic participant la Loterie, şi va consta în extragerea aleatorie de numere, respectiv un număr cuprins în intervalul dintre 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, şi o dată calendaristică reprezentând ziua emiterii bonului fiscal, aferentă lunii sau intervalului calendaristic, după caz, pentru care este organizată Loteria, în vederea acordării de premii în bani.
Extragerile vor fi organizate de Loteria Română şi sunt publice, iar prima extragere lunară va fi în luna iulie 2015, fiind văzută de Guvern ca măsură pentru combaterea evaziunii fiscale şi reducerea economiei subterane.