Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Armata Română așteaptă câteva mii de mașini blindate. Cine le va produce

Armata Română are un necesar de câteva mii de transportoare blindate, a declarat secretarul de stat pentru Armamente, Gabriel Beniamin Leș.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 16.02.2016 - 16:35

Armata Română are un necesar de câteva mii de transportoare blindate, a declarat secretarul de stat pentru Armamente, Gabriel Beniamin Leș.

Necesitățile “sunt destul de mari, la nivelul miilor în cazul transportoarelor şi a câtorva sute la derivatele acestora”, a declarat secretarul de stat într-un interviu publicat, luni, de Revista Forțelor Terestre.

Secretarul de stat a precizat că este nevoie mai ales de transportoare model TBT 8 x 8. În plus sunt necesare câteva sute de vehicule 8 x 8 derivate din acest model, precum și diferite modele de vehicule 4 x 4, blindate și neblindate.

Pentru vehiculele 8 x 8 se va căuta integrarea producției în industria românească. “Dacă vom reuşi integrarea acestei soluţii în industria naţională, probabil că într-un interval de doi ani am putea avea primele livrări. Însă programul de achiziţie se va întinde pe durata a 10-15 ani”, a precizat secretarul de stat.

Citește și: Armata Română ar putea primi în dotare un nou vehicul blindat

“Dacă discutăm despre tehnica militară precum TBT 8×8 şi derivatele acestuia şi autovehicule blindate şi neblindate, este un proiect pe care l-am discutat inclusiv cu cei de la ROMARM şi intenţia noastră ar fi că, oricine ar fi acela care va câştiga licitaţia pentru producţia acestui tip de tehnică militară, să fie integrat în industria naţională. În afara faptului că este o problemă de siguranţă naţională, este importantă şi latura economică, prin care s-ar aduce bani la bugetul naţional şi s-ar reduce şi costurile cu mentenanţa, comparativ cu tehnica de import”, a explicat Gabriel Beniamin Leș.

Ministerul Apărării își face calcule de achiziții pe baza unui buget de 2 la sută din PIB, care a fost anunțat de Klaus Iohannis imediat după preluarea mandatului de șef al statului. Bugetul Apărării va atinge 2 la sută din PIB abia în anul 2017. Pe de altă parte, chiar și acest buget majorat ar permite achiziția doar a câtorva zeci de mașini blindate, a recunoscut secretarul de stat Leș.

Totuși, cu cât gradul de integrare a producției  de transportoare în economia României va fi mai mare, cu atât numărul de vehicule care pot fi achiziționate va fi mai ridicat.

Din România, firma specializată în producerea de transportoare blindate este Automecanica Moreni, care face parte din Compania ROMARM. TBT 8 x 8 este un proiect la care Automecanica Moreni lucrează de mai mulți ani.

În noiembrie 2014, un prototip al TBT 8 x 8 a fost testat în poligonul Ministerului Apărării Naționale de la Jegălia.

Citește și:  SUA îşi modernizează maşinile BLINDATE din Europa. Vezi noile ARME

 

Citește totul despre:

Comentarii