4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăEconomieChina și Huawei vor fi interzise de la dezvoltarea tehnologiei 5G în...

China și Huawei vor fi interzise de la dezvoltarea tehnologiei 5G în România

Proiectul de lege 5G a fost adoptat de Guvern și a plecat la Parlament pentru dezbateri în ambele Camere. Dar nici nu a ajuns în Parlament și au apărut deja informații cum că legea este menită să interzică accesul Chinei și a producătorului Huawei de la industria de telecomunicații românești, deși nicăieri în lege nu scrie așa ceva.

Mai exact, deputatul PNL de Timiș Pavel Popescu a dat un interviu Reuters în care declară că „Guvernul a adoptat acest proiect de importanță vitală pentru România, parafând memorandumul din 2019 semnat la Washington, ceea ce înseamnă că China și Huawei sunt eliminate din orice parteneriat posibil pe 5G în România.” (“The government just approved this bill of paramount importance for Romania, sealing a 2019 memorandum signed in Washington, meaning that China and Huawei are ruled out from any would-be partnership on 5G with the Romanian state”)

Din proiectul de lege nu reiese că este vorba de o interzicere expresă a Chinei și a Huawei. De altfel, de la startul discuțiilor referitoare la 5G și la memorandumul cu SUA, toți actorii politici autohtoni s-au ferit să numească în vreun fel China sau Huawei. Da, omologii americani, aflați în război comercial deschis cu China, au interzis accesul Huawei la tehnologiile americane și au cerut tuturor aliaților să facă același lucru.

Dar Uniunea Europeană nu a mers pe linia americană. UE a stabilit un set de reguli de securitate pentru tehnologie în general și pentru 5G în special, pe care îl recomandă tuturor statelor membre. Dar nu a inclus printre reguli vreuna referitoare direct la China sau la Huawei. Mai mult, setul de reguli este o recomandare, nu o impunere.

Nici în memorandumul cu SUA și nici în proiectul de lege nu se face referire la China și la Huawei. Nici nu ar putea, pentru că ar fi o dispoziție discriminatorie atacabilă în justiție, dat fiind că ar elimina o companie sau un stat fără o verificare prealabilă.

Se pare însă că deputatul Pavel Popescu știe „precis” că legea este menită să blocheze China și Huawei. Dacă Pavel Popescu are dreptate, înseamnă că toți cei care au lucrat la proiect au mințit. Și PNL răspunde cu poziția de drepți în fața SUA atunci când face legile.

Am încercat să îl contactăm pe Ludovic Orban, președintele PNL, dar încă nu am reușit. Pe măsură ce vom afla care este poziția acestuia și a partidului față de declarațiile lui Pavel Popescu, le vom publica.

Ziarul Puterea.ro l-a contactat și pe Adrian Găvruța, cel care efectiv a elaborat și coordonat proiectul de lege 5G, fost secretar general la Ministerul Comunicațiilor, în prezent secretar general adjunct la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, dar acesta nu a dorit să comenteze declarațiile apărute în presă.

Vom contacta și guvernul condus de Florin Cîțu pentru a afla dacă este adevărată sugestia articolului din Reuters cum că „Guvernul de centru al României a aprobat, joi, un proiect de lege susținut de Statele Unite, care interzice Chinei și Huawei să ia parte la dezvoltarea rețelei 5G, a declarat pentru Reuters un membru al Comitetului de Securitate Națională și IT&C”, adică deputatul Pavel Popescu.

O altă traducere ar fi că a fost făcută o lege aprobată de americani în prealabil. Ceea ce nu este tocmai în regulă.

Ce spune proiectul de lege 5G

Legea care intră în Parlament are înșirate câteva reguli care vor sta la baza autorizării producătorilor de echipamente.

În primul rând, producătorul trebuie să se identifice prin:

a) date de identificare, inclusiv datele reprezentanților legali și limitele împuternicirii acordate acestora;
b) date privind structura de acţionariat a producătorului și a grupului de societăți din care face parte, inclusiv informații detaliate privind societatea-mamă;
c) o declarație pe proprie răspundere.
Declaraţia pe proprie răspundere trebuie să ateste că producătorul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
b) are o structură transparentă a acţionariatului;
c) nu are un istoric de conduită corporativă neetică;
d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.
Acestea sunt regulile pe baza cărora CSAT va da aviz favorabil sau va respinge cererea unui producător sau furnizor de echipamente sau programe software și nu scrie nicăieri că Huawei sau „China” nu se califică.

Și atunci se pune întrebarea: de unde știe deputatul PNL Pavel Popescu că Huawei și China vor fi interzise de la a participa la dezvoltarea rețelelor 5G? Vom publica și pozițiile PNL și ale Guvernului pe măsură ce le primim.

Cele mai citite

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

Vântul puternic și ploile au făcut prăpăd în București. 82 de copaci doborâți și 69 de mașini distruse

Prima zi de Crăciun nu a fost lipsită de intervenții. În Capitală, aproape 100 de persoane au sunat la 112 după ce zeci de...
Ultima oră
Pe aceeași temă