14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieCFA România anticipează un deficit bugetar de 8,5%

CFA România anticipează un deficit bugetar de 8,5%

Experţii CFA România au fost chestionaţi, în luna aprilie a anului acesta, pe patru întrebări suplimentare. Prima a fost referitoare la impactul coronavirusului.

O mare parte a respondenţilor (38,8%) a anticipat că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul I al anului 2021. O a doua a fost referitoare la deficitul bugetului de stat anticipat: valoarea medie a anticipaţiilor este 8,5%.

CFA a mai întrebat despre contracţia în termeni reali a produsului intern brut. Valoarea medie a anticipaţiilor este -4,0%. În ce priveşte rata şomajului, la finalul anului, valoarea medie a anticipaţiilor este 7,8%.

„Peste 69% dintre participanţi consideră preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluate.” analişti CFA România

Despre cursul de schimb euro/leu, cam 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului, în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,8989, iar la orizontul de 12 luni valoarea medie e de 4,9424.

Rata anticipată a inflaţiei, pentru orizontul de 12 luni (iunie 2021 – iunie 2020) a fost estimată anticipativ la o valoare medie de 3%.

“Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a primei de risc a României. Aproximativ 69% dintre participanţi prevăd o creştere a preţului CDS cu scadenţă de 5 ani. Peste 69% dintre participanţi consideră preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluate”, spune CFA România.

 

Sentiment negativ

În mai 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut, faţă de luna anterioară, cu 3,7 puncte, până la valoarea de 36 de puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 15,5 puncte.

Indicatorul condiţiilor curente a crescut, faţă de luna anterioară, cu 4,8 puncte, până la 19,4 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 38,9 puncte.

Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 3,1 puncte, până la valoarea de 44,4 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 3,7 puncte. Sentimentul negativ, cum se observă, era în aprilie în creştere.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă