Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Legea pensiilor: Cei care nu au plătit contribuții minimum 15 ani devin asistați social

Mult-așteptata lege a pensiilor a intrat în dezbatere publică. Timp de o lună, toți cei interesați vor putea face propuneri cu privire la actul normativ. Ulterior, proiectul va intra în procedură parlamentară.

Marilena Dan 0 comentarii

Actualizat: 10.08.2018 - 10:31

Proiectul legii pensiilor prevede o recalculare a tuturor pensiilor aflate în plată și o reașezare a sistemului de pensii. Aceasta după ce s-au constatat discrepanțe majore între sumele primite lunar de persoane care au avut aceleași perioade de cotizare, dar care s-au pensionat în baza unor reglementări legale diferite, aflate în vigoare la momentul ieșirii lor din activitate.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, însă unele vor crește. Vasilescu a mai spus că pensia minimă garantată se păstrează şi că beneficiarii vor putea opta să rămână în sistemul public de pensii sau într-o formă de asistenţă socială. 

Sistemul devine neatractiv pentru cei care nu au contribuit suficient 

„Nu este normal ca o persoană care a contribuit la 30 de ani să fie la pensia minimă garantată la fel ca o persoană care a contribuit poate doi ani şi ia tot pensia minimă garantată. Adică, o diferenţiere în funcţie de numărul de ani trebuie să existe, asta este foarte clar. Există un articol în lege care spune foarte clar că, dacă din recalculare reiese că pensia ar trebui să scadă, se păstrează dreptul aflat în plată. Ea a crescut de la 400 la 640 de lei pe perioada guvernării noastre şi va mai creşte până în 2020, dar vrem să fie o diferenţiere între cei care iau această pensie şi nu au un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Deci, ei vor intra într-o formă de asistenţă socială. Urmează să prezentăm şi această lege care se referă la ei, nu vor fi afectaţi, ba dimpotrivă după apariţia acestei legi, vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistenţă socială. Ori lor, când li se calculează drepturile de pensie pe baza contributivităţii, de multe ori ajung la 100-200 de lei şi atunci vine statul şi completează până la 640 de lei. Evident că, prin această lege, păstrând principiul contributivităţii, dacă preferă să rămână în sistem, vor rămâne cu sumele pentru care au contribuit, dar eu sunt absolut sigură că ei vor opta pentru sistemul care îi avantajează“, a precizat Lia Olguţa Vasilescu, citată de Mediafax. 

Bugetul de pensii se va dubla. De unde? 

Lia Olguţa Vasilescu a mai anunţat că statul va cheltui dublu pentru aplicarea noii legi a pensiilor faţă de cât se cheltuie în prezent, ministrul susținând că sunt bani pentru această majorare. Totuși, nu a indicat nici o sursă suplimentară de fonduri care poate fi utilizată pentru plata pensiilor. 

Comentarii

loading...